Служители на ДАНС и Агенция „Митници" иззеха над 30 тона нелегален алкохол от склад в София. Съвместната акция по пресичане на незаконно производство на алкохол, предназначен за разпространение в търговската и ресторантьорската мрежа в празничните дни е проведена вчера, съобщават от ДАНС.

Служителите на ДАНС и митничарите се натъкнали на складово помещение, в което се съхранявало голямо количество етилов алкохол без документи за произход и за платен акциз. Задържани са общо 30 680 литра етилов спирт с алкохолно съдържание 96,04 %, предназначен за последващо незаконно производство на високоалкохолни напитки.

Етиловият спирт е съхраняван в еднотонни резервоари, транспортирани до склада с товарен автомобил.

В склада са открити и пластмасови бутилки от по 5 литра, част от които също са били пълни с етилов спирт и са били подготвени за пласиране. В складовото помещение е открит и еднотонен резервоар с 500 литра корабно гориво, също без документи за произход и за заплатен акциз, уточняват от ДАНС.

Като съпричастни към престъпната дейност са установени трима души.

Предотвратената щета за републиканския бюджет само от незаплатен акциз е в размер на 326 хил. лева. Законовата санкция за установеното нарушение предвижда глоба, представляваща двойния размер на незаплатения акциз.

Материалите по случая ще бъдат докладвани по компетентност на Софийска градска прокуратура, уточняват от агенцията.