На преговорите за иранската ядрена програма остават под 10 въпроса, които е нужно да бъдат изгладени. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от РИА „Новости".

Ние констатираме съществен прогрес. Остават 8-9 въпроса, които предстои да изгладим, каза той пред журналисти във Виена, Австрия, където се водят преговорите.

През април „шесторката" (Великобритания, САЩ, Франция, Германия, Китай и Русия) и Иран съгласуваха работна рамка, която трябва да служи като база за сключване на дългосрочно споразумение за ядрената програма на Техеран. Те съгласуваха 30 юни като краен срок, но впоследствие беше удължен до днес, 7 юли.

Според Лавров остава малко до завършване на преговорите с Иран за ядрената програма, допълвайки, че няма да бъде установяван изкуствен срок за достигане на споразумение.

Руският топ дипломат разкри още, че въпросът за „военното измерение" на ядрената програма на Иран е съгласуван.

Необходимо е колкото може по-скоро да се договорим за премахване на наложеното на Иран оръжейно ембарго, добави той.

Преговорите ще продължат най-малко още два дни, но това не означава удължаване на крайния срок, заяви върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

По думите й работата по въпроса ще продължи до подготвянето на текста.

Ще продължим да преговаряме през следващите няколко дни, но не означава, че удължаваме нашия краен срок, ние тълкуваме крайния срок по деликатен начин. Не говорим за удължаване, говорим за часове или дни, които ще са ни нужни, за да сключим споразумението, обясни Могерини пред журналисти.

Според нея на най-високо ниво се обсъждат последните трудни въпроси.

САЩ предлагат преговорите да продължат до 10 юли.