Инициативният комитет за спасяване на община Сопот изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, с което напомня на министър-председателят за обещанието му да бъде отпуснат безлихвен заем на общината в размер на 3,7 млн. лв.

От инициативния комитет настояват и премиерът да изпълни обещаното, за да може да бъде спряна разпродажбата на общинско имущество.

"Не е нормално една община да не получи държавна подкрепа в такъв тежък момент. Искрено разчитаме на Вашето чувство за достойнство и чест и този така необходим безлихвен заем да бъде отпуснат", се казва в писмото, подписано от 7 от членовете на инициативния комитет за спасяване на Сопот.

Припомняме, във вторник частен съдебен изпълнител проведе публичен търг за продажбата на имуществото на община Сопот. Целта бе да се покрие част от дълга на общината в размер на 4,5 млн. лв. към частна фирма за строителството на градската пречиствателна станция за отпадни води.

По време на търга беше продаден стола на кмета и друго имущество. Събраните средства бяха около 4-5 хил. лева.

В продължение на две седмици жители на Сопот организираха протестни акции, включително и първия ден, когато съдебният изпълнител трябваше да влезе общината блокираха сградата с черешови топчета.

Тезата на кмета Веселин Личев по случая с дълга е, че вината за корекциите по програмата, заради които не са платени сумите, не е на общината, а на старото ръководство на ОП „Околна среда".
Това е потвърдено от заключенията и на икономическа полиция - Пловдив и на окръжната прокуратура. Заради проекта на община Сопот са били направени 33 проверки, включително и от ОЛАФ, и от европейския омбудсман.

Решението пък на Пловдивския административен съд е задължил ОПОС незабавно да вдигне корекцията в размер на 3,5 милиона лева.

По време на протестите Веселин Личев заяви, че единственият вариант за общината е да получи безлихвен заем, с който да се разплати по дълга. Той имал обещанието на премиера Бойко Борисов да го получи.