Плоският данък „спасен" след двойна законодателна атака за въвеждане на прогресивно данъчно облагане.

Националистите и социалистите в 43 НС внесоха за първо гласуване два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Неравенствата в България продължават да се задълбочават и достигат критични размери, заяви заместник-председателят на НС Янаки Стоилов. По думите му червените предлагали класическа промяна на плоския данък. Крайно време е България да премине от плоска към прогресивна данъчна политика, смята червеният депутат.

Прогресивна политика, по думите му, се прилагали не само от леви правителства, но и от десни кабинета. Според Стоилов прогресивното облагане е въпрос на национално отношение и съотнасяне към родната действителност.

Господа от дясно, вие сте на нивото на късното средновековно мислене, обърна се Янаки Стоилов към мнозинството и си пожела следващият парламент да промени данъчната политика у нас.

Време е обществото ни да направи решителната крачка към прогресивната политика, убеден е Стоилов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан на свой ред защити плоския данък, както по-рано днес и Йордан Цонев. Носим своята отговорност за съхраняване на плоския данък, заяви Местан. Въвеждането на плоския данък, по думите му, е направено от ляво-центристкото правителство на тройната коалиция с министър-председател Сергей Станишев, финансов министър Пламен Орешарски и мандатоносител ДПС.

Плоският данък не беше плод на плоско политическо мислене, а на модерно либерално мислене, категоричен бе Местан.

Мартин Димитров от Реформаторския блок изтъкна, че това е единственият данък в условие на криза, приходите от който растат. За първите 9 месеца на 2013-та приходите от плосък данък са в размер на 1,719 милиарда лева, а за първите 9 месеца на 2014 са 1,934 милиарда лева, което е 215 милиона лева растеж.

Атака и БСП са се прицелили в единствения данък, който работи добре, смята Димитров. Даже в любимата Русия данъкът е плосък, обърна се депутатът към вносителите. Навсякъде, където е въведен, той работи добре, подчерта реформаторът.

Трябва да гледаме напред и да гледаме нещата в техните достойнства, категоричен бе депутатът от РБ.

Според Георги Кадиев предложението на червените е да поправят своята грешка за въвеждане на плоския данък.

Лидерът на БСП Михаил Миков пък се оплака, че в зала било скучновато. Данъчното облагане е част от усещането за несправедливост, посочи той. Според него хората имали усещането, че по-справедливият живот не бил цел за управлението.

Валери Симеонов, съпредседател на ПФ, обясни, че ще подкрепят предложението на червените, като между първо и второ четене, ако мине законът, патриотите ще внесат корекции. Чрез затягане работата на Митниците, според него, ще се компенсират загубите от премахване на плоския данък.

От плоския данък фискът не печели, убедена е Магдалена Ташева от Атака. Тя поиска по-високи данъци за по-богатите.

Със законопроекта на Атака се предлага от 1 януари 2015 г. да се въведе прогресивно данъчно облагане за доходите на физическите лица, което да замени действащата единна ставка от 10 на сто. Предлага се годишен доход до 4800 лв. да е необлагаем, от 4801лв. до 9600 лв. - ставка 10 на сто, от 9601 лв. до 14400 лв. - ставка 14 на сто, от 14401 лв. до 21600 лв. - ставка 18 на сто, от 21601 лв. до 30000 лв. - ставка 25 на сто, от 30001 лв. до 38400 лв. - ставка 35 на сто и за доходи над 38401 лв. - ставка 43 на сто.

Мотивът за предлаганата промяна е по-справедливо данъчно облагане на доходите на физическите лица, съобразено с размера на годишния доход на лицата. Със законопроекта с вносител Михаил Миков и група народни представители се предлага да се въведе месечна и годишна скала за прогресивно данъчно облагане на доходите на физическите лица, като годишен доход в размер до 4080 лв. да бъде необлагаем, от 4080 лв. до 12000 лв. ставката на данъка да е 10 на сто за горницата над 4080 лв., от 12000 до 24000 лв. - данък 792 лв. плюс 12 на сто за горницата над 12000 лв., от 24000 лв. до 60000 лв. данък 2232 лв. плюс 15 на сто за горницата над 24000 лв. и за доходи над 60 000 лв. данък 7632 лв. плюс 20 на сто за горницата над 60000 лв.

Освен това се предлага при месечното и годишно облагане на доходите на лицата необлагаемият минимум да се завишава с 15 на сто за първо дете и с още 10 на сто за второ дете, като това завишаване на необлагаемия минимум се декларира и ползва от единия родител по избор.

Според Министерство на финансите въвеждането на прогресивно данъчно облагане на доходите на физическите лица ще доведе до усложняване на данъчната система и увеличаване на административната тежест за физическите лица, както и до увеличаване на данъчната тежест на лицата с по-високи доходи, което ще увеличи размера на укритите доходи. Прилаганата дългогодишна данъчна политика в България в областта на прякото облагане е за ниски ставки на преките данъци - корпоративни данъци и данъци върху доходите на физическите лица, като основен стимул за инвестиции и заетост.

Анализът на приходите от данъци върху доходите на физическите лица за периода 2008г. - 2013 г. година показва, че пропорционалният данък е довел до увеличаване на бюджетните приходи от 1971,5 млн. лв. данъци през 2008 г. на 2334,2 млн.лв. през 2013 г., което основно се дължи на намаляване на дела на укритите доходи.

Освен това в действащия закон съществува данъчно облекчение за придобити доходи през съответната година, непревишаващи 12-месечни минимални работни заплати. Бюджетният ефект от въвеждане на прогресивното данъчно облагане и данъчно облекчение за деца ще бъде загуба в размер на 811 млн. лв., в т.ч. 772,5 млн. лв. от необлагаем минимум и 38,5 млн.лв. от данъчното облекчение за деца.

С оглед изложените аргументи от представителите на Министерството на финансите, в хода на дискусията, членовете на комисията също се обединиха около становището за не подкрепа на двата законопроекта.

Очаквано и двата проекта бяха отхвърлени. Вотът за предложението на Атака бе „за" 41, „против" 110 , 4 "въздържал се" (3 от ГЕРБ и 1 БДЦ). От АБВ не участваха в гласуването.

Вотът за проекта на левицата - „за" 62, 112 „против", 1 „въздържал се" от ГЕРБ. 8 от АБВ този път гласуваха "за" предложението на социалистите. То беше подкрепено още от Патриотичния фронт и БДЦ.