Страната, която предостави убежище на Едуард Сноудън ще развали отношенията си със САЩ, заяви говорител на Държавния департамент, цитиран от "Интерфакс".

В изявлението се посочва, че това се отнася и за Венецуела, една от държавите, които предложиха да приемат издирвания, за да бъде съден за шпионаж Сноудън.

Редица държави, сред които Боливия и Никарагуа, изявиха готовност да му помогнат.

Слухове "изпратиха" Сноудън и в Еквадор, страната, която позволи на създателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж да остане в лондонското й посолство вече година. Но еквадорският президент Рафаел Кореа отсече, че издалият нужните документи консул ще бъде наказан, тъй като не е уведомил властите.

Сноудън поиска политическо убежище в 21 страни, повечето от които отказаха да удовлетворят молбата му. Според нова информация, публикувана на сайта Wikileaks, той е отправил подобни искания към още 6 страни.

От 23 юни Сноудън се намира в транзитната зона на московското летище „Шереметиево". Той поиска убежище от Русия, но руският президент Владимир Путин заяви, че това е възможно, ако спре дейността си. Той също така отказа на САЩ екстрадиция на издирвания с довода, че Сноудън фактически не е влизал на руска територия.

Руските власти все по-настойчиво приканват  Сноудън да си намери убежище. Руският заместник-външен министър Сергей Рябков заяви, че Русия не може да направи нищо, за да даде  сигурност на Сноудън и че той трябва да си тръгне „по един или друг начин".

Припомняме, самолетът на боливийския президент Ево Моралес бе приземен в Австрия по подозрение, че на борда му се намира Сноудън, а други европейски държави затвориха въздушното си пространство. Моралес директно обвини САЩ в намеса по случая и заплаши да закрие американското посолство. Външният министър на Боливия пък предупреди, че скандалът може да доведе до преразглеждане на редица международни споразумения, тъй като има нарушени международни закони и установени права.

Редица държави пък поискаха обяснения от САЩ относно гръмналия шпионски скандал след разкритията на Едуард Сноудън.