Стоковите борси отчитат рекордно поскъпване на плодовете и зеленчуците, съобщава „Нова телевизия". Вносна продукция от Полша и Македония залива родните пазари. Полските и македонски краставици и домати дори са изместили евтиния внос от Турция.

Необичайното поскъпване се дължи на проливните дъждове. Три пъти по-малка в сравнение с миналата година е реколтата от български плодове и зеленчуци. Цяло лято производителите скубаха цели плантации, унищожени от болестите вследствие на прекомерната влага. Това е и причината по борсите и пазарите у нас в момента българската стока да е кът.

Цените на зарзавата се задържат високи и в сезона на туршиите. В момента най-масовите зеленчуци - доматите, се продават най-скъпо, като розовите стигат до 3 лева за килограм на едро. Българските чушки също са поскъпнали с цял лев и се търгуват по 2 лева за килограм. Високите цени производителите обясняват с непредвидените разходи.

За 50 стотинки се е търгувало зелето миналата година, сега в Пазарджишко струва 80 стотинки. Чувствително е скочила и цената на карфиола и патладжаните, които се предлагат по 1,60 лева.

По сергиите почти не може да се намери българско грозе. Македонски и италиански са и ябълките, които в момента ядем, на цени двойно по-високи от българските.

Прогнозата и на производителите, и на търговците е, че сегашните цени на плодовете и зеленчуците ще се запазят непроменени и през зимния сезон.