В писмо до премиера Сергей Станишев интелектуалци и общественици от Плевен застават в защита на вътрешния министър Румен Петков.

Ние, група общественици и интелектуалци от град Плевен, подкрепяме вашата позиция да застанете решително зад усилията на министър Румен Петков за укрепване и стабилизиране органите на сигурността в Република Българи и борбата срещу корупцията!

Намираме за недопустими опитите за дискредитиране на политик и държавник от неговия ранг.
Смятаме, че методите, с които се води тази кампания, са несъвместими с европейските демократични ценности", се казва в писмото, разпратено до медиите.

Ние познаваме Румен Петков и високо ценим неговия принос за стабилността на Република България и институциите на държавността, за просперитета на културата и цялостното развитие на нашия град.

В него се посочва още, че обществениците и интелектуалците познават вътрешния министър и високо ценят неговия принос за стабилността на Република България и институциите на държавността.

Писмото е подписано от:
ректора на Медицинския университет в града Григор Горчев
управителя на болницата доц.д-р Васил Тодоров
бившия кмет на Плевен Андрей Романов
художниците Николай Дабов, Никола Николов, Петър Мичев-Педро
Георги Стойков - писател
директора на драматичния театър Илко Иларионов
директора на Плевенската филхармония Ивайло Атанасов
режисьора Димо Дешев
народната певица Надка Томова и др.

Припомняме, днес стана ясно, че председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов ще повдигне въпроса за оставката на Румен Петков на предстоящото заседание на Политическия съвет на НДСВ.
Преди два дни депутатът и член на Висшия съвет на БСП Татяна Дончева постави ултиматум на премиера Сергей Станишев да отстрани вътрешния министър. Неин основен аргумент бе стабилността на правителството.

До този момент за отстраняването на министър Румен Петков настояват всички партии от опозицията, а депутатът от ДПС Ахмед Юсеин заяви, че казусът трябва да бъде разрешен от прокуратурата.