Президентът Росен Плевнелиев изпрати с орден "Мадарски конник" първа степен извънредните и пълномощни посланици на Австрия - Герхард Райвегер, на Кралство Дания - Коре Янсон, на Кипър - Ставрос Амвросиу, и на Полша - Лешек Хенсел.

Тези отличия са признание за приноса на всеки един от тях за развитието на двустранните отношения на България и държавите, които те представляват, подчерта държавният глава. По думите му, с тези страни ни свързват близки партньорски отношения в рамките на ЕС и НАТО. Свързва ни общата воля да живеем и работим за обединена, мирна и просперираща Европа, каза още Плевнелиев.

Специални благодарности получи датският посланик за помощта на страната му за европейската перспектива за страната ни. Именно по време на датското председателство на ЕС България получи дата за членство в Европейския съюз.
Пазя скъп и незабравим спомен от моето официално посещение в приятелска Дания през пролетта на 2013 година, сподели държавният глава.

В мандата на датския посланик стокообменът между България и Дания скочил с над 40%. Коре Янсон, по думите на Плевнелиев, работил за утвърждаването на страната ни като привлекателна туристическа дестинация за датските граждани.

Кипърският посланик пък получи специална благодарност за доброто отношение към българите, живеещи в Кипър, които не се оплаквали от условията там, а само се хвалели от доброто отношение. Търговско-икономическите отношения между двете страни продължиха своята възходяща тенденция, каза Росен Плевнелиев. Кипърският посланик получи похвала от българския президент за активната му позиция за диверсификация на енергийните доставки в региона на Югоизточна Европа.

Според президента Росен Плевнелиев връзката между България и Австрия е много силна въпреки превратностите на съдбата. Благодарение на австрийския посланик политическия диалог между двете страни е на изключително високо ниво.

Държавният глава каза, че в последните две години 5 пъти е посетил Австрия. За периода 2005-2013, в който Герхард Райвегер е посланик в България, стокообменът между двете страни е нараснал с повече от 20% и е достигнал 1,1 милиарда евро за 2013 година.

Полша пък според Плевнелиев се превърнала в стратегически партньор за страната ни. България и Полша са свързани с приятелски чувства и с близостта на език, традиции и история, каза държавният глава. Страната ни, както стана ясно, е благодарна за сътрудничеството с Полша в евроатлантическите структури.

Събитията в Украйна потвърдиха необходимостта от нашето дълбоко и всеобхватно сътрудничество, от нашата обща кауза и цел за мир и просперитет и връщането на правото и върховенството на закона в нашият регион, смята Росен Плевнелиев
Събитията в Украйна също така потвърдиха, че Източното партньорство е един ценен, важен инструмент за демократично и човешко развитие в Европа, допълни президентът.

На свой ред датският посланик Коре Янсон изтъкна, че 1% от датското население посещава българското Черноморие, като подчерта, че отношенията между двете държави непрекъснато се засилват.

Ставрос Амвросиу пък сподели, че България винаги е била в сърцето му. Съпругата му е българка, а дъщеря му говори перфектно гръцки и български. Успехите на България са и мои успехи, заяви Амвросиу.

Полският посланик Лешек Хенсел благодари за ордена на български и разказа лична история за съревнованието между него и баща му. Баща му много искал той да стане археолог като него самия. Хенсел обаче остро се противопоставял на това и станал дипломат. Не исках да се конкурирам с баща ми, обясни посланикът.
В България обаче животът му направил изненада и му се наложило да се конкурира с баща си за това кой ще направи повече за българо-полските отношения. Баща му участвал в българо-полските разкопки през '70-те години край Бяла, за което е удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий". Сега и Лешек Хенсел получава награда за развитие на българо-полските отношения.