Министерство на образованието и науката (МОН) проверява дали университетите са подали реална информация за броя на студентите си въз основа, на което получават държавно субсидиране.

Справка за средно приравнения брой студенти и докторанти за учебната 2014/2015 г. сочи, че първокурсниците за настоящата година са били 48 613. Справката по регистър обаче сочи, че те са 45 186. Това означава, че те са взели пари за повече и сега трябва да им редуцираме бюджета, коментира Лиляна Вълчева от Синдиката за Висше образование и наука към КНСБ.

Главният секретар на МОН Красимир Вълчев опроверга наличието на 3427 студенти „мъртви души". По думите му, някои университети са били по-оптимистично настроени за изпълнението на планираните места и от това се е получила разликата. Все пак МОН извършва традиционната проверка, а резултатите трябва да са ясни до 31 март.

Лидерът на ДПС и член на просветната комисия Лютви Местан поддържа тезата, че ако един студент е отпаднал поради слаб успех, университетът не бива да бъде наказван за това.

Главният секретар на МОН напомни, че този въпрос е уреден и субсидията се формира на базата на приетите студенти. Независимо колко студенти се обучават, МОН финансира „на входа", което обаче води до това, че университетите получават повече пари, отколкото реално са обучаващите се студенти.

Министър Танев е амбициран в най-скоро време да подхванат ЗИД за Закона за висшето образование (ЗВО). Изцяло нов закон не било добро решение, тъй като би отнело година, а не бива да се бавим.

Не ни пречи да пробваме със ЗИД", посочи просветният министър, напомняйки, че идващата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" налага по-скъсени дистанции във времето.

След заседанието на просветната комисия образователният министър коментира и въпроса за мандатността на ректорите. Независимо от коя сфера са ръководителите, боравещи с публични средства, трябва да имат мандатност, смята Танев. Той обаче подчерта, че тази тема ще се реши от депутатите.