Според окончателните резултати 96,77% от участвалите в референдума за статута на Крим са дали гласа си за присъединяване към Русия, като само 3% искат оставане в състава на Украйна, а 1,1% са невалидните бюлетини.

Избирателната активност е била 83,1%, което в абсолютни числа е над 1,2 млн. души, отишли до урните. Данните бяха огласени от Михаил Малишев, председател на комисията за провеждането на референдума.

Изборният ден завърши в 20 часа вчера. Гласуването във всичките 1205 избирателни секции е приключило навреме.

Припомняме, жителите на автономния украински регион бяха призовани да изразят мнението си дали той трябва да остане в състава на Украйна или да се присъедини към Русия. В Севастопол са гласували 79%.

Съобщава се, че след обявяване на exit poll резултатите, много кримчани се събират на площад "Ленин" в столицата Симферопол, за да празнуват. С викове "Русия! Русия!" и руски знамена те са изразили радостта си от новината. Изпълнен е бил и руският химн.

"Отиваме си у дома", е заявил пред събралите се премиерът Сергей Аксьонов и е благодарил на Русия и руския народ за подкрепата.

Агенциите допълват обаче, че две групи кримчани са бойкотирали вота. Това са кримските татари, които съставляват 12% от населението в автономията, както и украинските военни, разположени там. Украински командири са заявили пред медиите, че са очаквали такова развитие на събитията, но няма да служат на Русия.

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко призова Запада да се обедини срещу руския президент Владимир Путин. Тя предупреди, че случващото се в Крим е опасно не само за страната й, но и за други части от Източна Европа. Тя пииска да не се признават резултатите, тъй като подобни "безпрецедетните методи на натиск" не са възможни в много държави на Запад.

Днес парламентът на Крим се събира на извънредно заседание, на което ще бъдат оповестени резултатите от днешния референдум, след което те ще бъдат утвърдени от депутатите.

Проруският премиер на Крим Сергей Аксьонов изрази увереност вчера, че „референдумът ще завърши благополучно". Аксьонов е бил един от първите жители, които са дали своя вот. След като е излязъл от изборната секция, той е казал, че резултатите от референдума няма да доведат до никаква криза, а „всичко ще бъде мирно и добро".

Правителството на Крим планира от първи април да мине на система за разплащане в рубли, включително и изплащането на пенсиите, съобщи вицепремиерът Темиргалиев.

Председателят на Държаваната дума на Русия заяви, че резултатите ще бъдат признати, след което ще се приеме специален закон за Крим. Лидерът на „Справедлива Русия" Сергей Миронов подчерта, че това ще бъде направено в най-кратки срокове.

Според наблюдателите от Русия и Сърбия, сериозни нередности в изборния ден не са били отчетени.

В Харков и Одеса са проведени проруски миринги, на които е било поискано провеждането на подобен референдум. В Донецк 5000 проруски привърженици са щурмували офиса на главния прокурор с искане за осеобождаване на активист. Съобщава се за погром над сградите на редица институции. Групи от проукраински привърженици също са организирали шествия.

Украйна и Западът вече заявиха, че отказват да признае резултатите.

Референдумът за присъединяването на Крим към Русия е „незаконен и нелегитимен". Това заявиха, цитирани от Франс прес, в съвместно изявление президентът на ЕС Ромпой и председателят на Еврокомисия Барозу. Великобритания, Франция и Италия също осъдиха в подобни изявление гласуването. Шведският външен министър Карл Билд заяви, че ЕС вече няма причини да не наложи оръжейно ембарго. Според Великобритания, подобен референдум е "фарс". Той е отхвърлян и от Канада и Япония.

Те потвърдиха, че ЕС няма да признае резултата от гласуването. По думите им, на утрешното извънредно заседание на външните министри на съюза ще бъде оценена ситуацията и обсъдени допълнителни санкции срещу Русия.

От Белия дом  съобщиха в изявление, че отхвърлят допитването като противоречащо на украинската конституция и обявиха руските действия за опасни и дестабилизиращи.

Руският президент Владимир Путин заяви в телефонен разгор с германския канцлер Ангела Меркел, че допитването в Крим се провежда в пълно съответствие с нормите на международното право - чл. 1 от устава на ООН, както и това, че Русия ще уважи избора на кримчани. По-късно, той проведе разговор по темата и с американския президент Барак Обама, в който отново изрази убеждението си, че вотът е бил в съответствие със законите. Американският му колгега обаче заяви, че няма да признае гласуването и е предупредил за сакциите, които очакват Русия.  Двамата са се договорили за продължаване на съвместните усилия за намиране на мирен изход от кризата в Украйна, въпреки различията си.

Пред руското посолство в Лондон се проведе протестен митинг срещу руските действия в Крим. Около 2000 души са участвали в проявата. Събралите са носели украински знамена и са скандирали "Спрете империализма на Путин", "Вън руската армия от Украйна", "Украйна: мирна, обединена, европейска."