Иранец беше осъден на смърт за това, че е организирал протести срещу преизбрания президент на страната Махмуд Ахмадинеджад.

Това съобщава в. "Гардиън", като се позовава на опозиционни ирански сайтове.

37-годишният Мохамед Реза Али Замани е първият човек, осъден на смърт за безредиците през юни тази година. Той призна, че е участвал в заговор срещу ислямския строй в републиката, както и съпричастност към Монархическия комитет на Иран, когото властите считат за терористична организация .

Според обвинението Али Замани се е срещал с американски военни в Ирак, които са го научили как да произведе химическо оръжие. С помощта на това оръжие иранецът е трябвало да извърши покушения над високопоставени чиновници.

Освен това, той е признал, че е разпространявал на компакт дискове "антирелигиозни и политически" книги, вкл. и "Сатанински строфи" на Салман Рушди.

Според привърженици на осъдения той е направил самопризнанията под натиск. От Монархическия комитет на Иран заявиха, че Али Замани е работил само в тяхната радиостанция, но няма отношение към организацията на погромите.

До този момент повече от 100 души остават в ареста след безредиците в Техеран.

Масовите погроми започнаха след като беше обявено, че Махмуд Ахмадинеджад е преизбран за втори президентски мандат в Иран. Политическите му съперници обявиха, че резултатите от изборите са били фалшифицирани. По официални данни са загинали не по-малко от 19 участници в протестите.