Българският културен клуб в Скопие (БККС) призова Димитър Владимиров незабавно да подаде оставка като председател на Държавната агенция на българите в чужбина (ДАБЧ).

В съобщение до медиите от клуба заявяват, че са подали жалба в Софийския административен съд против самоволните действия на Владимиров. Те го обвиняват, че с негова неправомерна заповед БККС и Културно-информационния център на българите в Сърбия (КИЦ-Босилеград) са грубо и незаконно заличени от регистъра на организациите на българи, живеещи извън Република България. „С тази безумна заповед Владимиров прекратява статута на БККС и КИЦ-Босилеград като български организации по смисъла на Закона за българите, живеещи извън Република България", възмущават се от Българския културен клуб в Скопие.

От клуба изтъкват, че от 2008 г. работят активно за възраждане на българското национално съзнание в Р. Македония и провеждат събития в подкрепа на българските наука, култура, изкуство и традиции. Освен това отбелязват български национални празници и годишнини от значими събития от българската история.

В жалбата си до Административния съд - София, БККС изтъква редица неоснователни действия на и.д. председателя на ДАБЧ, с които системно се нарушават Административно-процесуалния кодекс (АПК) и Закона за българите, живеещи извън Република България. Според българския клуб в Скопие, прекъсвайки връзките с него, ДАБЧ грубо нарушава разпоредбите на закона, че „българската държава подкрепя организации на българите извън Република България, чиято дейност е насочена към съхраняване и развитие на българската езикова, културна и религиозна традиция".

В жалбата си, БККС моли Административния съд - София да се анулира скандалната заповед на Владимиров, характеризирайки я като недопустим административен произвол.

От Българския културен клуб в Скопие смятат, че пред чуждите власти заличаването им от регистъра на ДАБЧ представлява демонстративен отказ на институциите на българската държава да закрилят българите в Р. Македония, което стимулира продължаване и задълбочаване на репресиите срещу гражданите с изявено българско съзнание от страна на македонските държавни власти.

Те призовават още Димитър Владимиров да се откаже и от кандидатурата си за нов председател на ДАБЧ. Намират за шокиращо и недопустимо председател на ДАБЧ да прекъсва с лека ръка тясното взаимодействие и партньорски отношения между българските институции и патриотични организации на българи, живеещи извън родината, изграждани с години, труд и последователност.

БККС отправя отново настоятелна молба и апел към министър-председателя Бойко Борисов да бъде назначен нов председател на ДАБЧ, който да има добронамерено, а не командно-административно отношение към българските общности в чужбина, горещо патриотично чувство, дипломатически такт, уважение към закона и държавническа отговорност.