Световните лидери изразиха притеснението си от последните събития в Ирак. Джихадистите превзеха градовете Мосул и Тикрит и планират да превземат столицата Багдад.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова за освобождаването на взетите за заложници турски дипломати. Съветът за сигурност на ООН се обяви за налагането на санкции, сред както забрана за пътувания, замразявания на средства и други.

САЩ обещаха по-рано днес да окажат помощ на Ирак в борбата срещу екстремистите от групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта".

Американският сенатор Джон Маккейн хвърли вината за случващото се върху администрацията на президента Барак Обама. В обръщение пред Сената, той заяви, че това е резултатът от политиката на държавния глава в страната. Изтеглянето на американските войски е оставило Ирак незащитен, а местните власти не са способни да се справят сами с атаките на ислямистите.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви по-рано днес в интервю пред Би Би Си, че действията на джихадистите в Ирак са илюстрация за това как конфликтът в Сирия подкопава стабилността на съседните държави.

Той призова иракските власти да  проявят политическо единство и обеща на Багдад помощ в борбата с тероризма.

Германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер също свърза в интервщ за "Билд" събитията в Ирак и Сирия.

Руският външен министър Сергей Лавров обвини САЩ и Великобритания за хаоса в Ирак днес.

Външните министерства на Италия, Гърция, Швейцария, Канада и други държави също разпространиха изявления по темата.

Иран, който е сред съюзниците на иракското правителство, доминирано от шиити, призова международната общност да помогне на Багдад в борбата срещу джихадистите.

Групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта" е бивша част от „Ал Кайда", която започна да действа самостоятелно. Та е сред факторите на нестабилност и на територията на Сирия.