Евродепутатът Душана Здравкова и кметът на Габрово Томислав Дончев връчиха петиция в ЕП срещу трафика на камиони през Габрово.

Петицията е подготвена от инициативен комитет от жители на града на М. Любицки, председател на Комисията по петиции в Европейския парламент.

Заради ремонта на прохода Хаинбоаз, пета година, тирове и други тежкотоварни превозни средства преминават през Габрово, причинявайки шум, сериозни опасности от ПТП , завишено замърсяване на околната среда.

При тежки зимни условия се стига и до затваряне на прохода.

Достъпът до цели габровски квартали често е блокиран от километрични опашки от чакащи камиони.

Преминаващите тежкотоварни коли драстично променят екологичното равновесие на жизнената среда, създават вредни условия, чиито последствия са непредвидими за физическото и психическо здраве на населението на града през следващите години.

В петицията се иска спиране движението на транзитния автомобилен трафик през почивните дни и тъмната част от денонощието и създаване на условия за безопасност на всички участници в движението.

Настоява се ЕП да извърши проверки относно спазването на Екологичното законодателство и нормите за здравословен живот по смисъла на актовете на Вътрешното право и актовете на Европейския съюз и международноправните актове, по които България е страна.