Археолози откриха страноприемница от 3 век в центъра на Пловдив, съобщава БНТ. При разкриването на внушителната за времето си сграда те се натъкнали на над 200 монети, стъклени и глинени чаши. В сградата е намерена и първата латерина в Пловдив, оборудвана и с писоар.

Археолозите споделят, че разкриването на хана доказва, че населението на Филипопол още в древни времена е живеело луксозно и е отделяло време да се забавлява. Помещението за различни игри е било с цветни стъкла, пазещи клиентите от парещото слънце, а стените са били измазани с два слоя мазилка. Аргеоложката Жени Танкова обяснява, че предстои да се разбере дали това е първото казино в България. Тя разкрива, че разполагат с много голямо количество глинени и мраморни пулове, за които се предполага, че са използвани за игра на табла, дама, шах.

Оказало се, че древната тоалетна - латерина е в по-добро състояние от някои съвременни аналози у нас. Освен нея в помещението има и писоар за уморените от походи войници.

Откриването на страноприемницата доказва, че това място е част търговския и културен център на древния Филипопол, убедени са археолозите. Тук е и къщата на куртизанката с изрисувана баня. До нея има римски терми, подобни на тези в Помпей. Съвсем близо е разкрита и сградата на първия античен храм на града с колективна находка от над 200 теракотени фигурки на гръко-римски богове, единствената подобна в България.

Връзките на Филиполол с Изтока се доказват от мраморни глави на божества от Азия и Горен Египет. Предполага се, че на това място са извършвани и първите ритуали по посвещаване на жителите в християнските обреди.