Симеон Втори обяви, че основава и повежда “Национално движение Симеон Втори” в свое специално изявление за журналисти днес в двореца “Врана”. "Правя го за да изпълня историческия си дълг към България в дошлото за отечеството ни и за мене време съдбовно", каза царят пред агенция "news.bg" и близо стотината събрали се журналисти от България и света. Те бяха предупредени от ръководителката на царския протокол Галя Дичева, че той няма да отговаря на въпроси след изявлението си.

Целите на новото движение са три: бърза и качествената промяна на стандарта на живота у нас чрез постигане на функционираща пазарна икономика, в съответствие с критериите на Европейския съюз и увеличаване на потока на инвестиции на сериозния световен капитал в България. "За целта съм готов да предложа схема от икономически мерки и социално икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота на всички слоеве у нас", посочи Симеон Втори.

Втората цел, която си поставя новото движение, е да скъса с порочната традиция на политическата партизанщина и да обедини българска нация около изконните идеали и ценности, които са съхранили величието ни през хилядолетната ни история, подчерта царят. Той уточни, че затова предлага не коалиция на съществуващи партии, нито на политически лидери. "Разчитам на безрезервната подкрепа на всеки, който досега е вярвал в мен и особено разчитам на висококвалифицираната младеж, която е моят най-силен потенциален съюзник в осъществяването на промените, които предлагам", посочи Симеон Втори пътищата за преодоляването на партийното подреждане на депутатските листи на бъдещата политическа формация. "Винаги съм държал и ще държа хората да се оценяват по тяхната компетентност, а не да се раздават постове по роднински връзки или партийна принадлежност", посочи царят. Той уточни, че съгласно този принцип, в листите на “Национално движение Симеон Втори” ще покани хора млади и професионалисти, които с труда си са показали, че през последните години са милеели за просперитета на страната ни. Освен тях, в листите на царската формация ще намерят и място и част от действащите политици, които чрез механизмите на движението ще бъдат заставени да дадат ясен отчет за дейността си пред избирателите. Специално място сред депутатските банки ще намерят и жени, "защото те правят политиката по човешка и поради тази причина по успешна", мотивира се царят.

"Новото национално движение не пренебрегва успехите на външната политика или положителните тенденции в икономическото развитие на България през 1999 година, но то ще се бори и против корупцията, която се е превърнала в главен враг на народа ни, обричайки го на бедност, понеже отблъсква от страната така необходимите за целта инвестиции", изтъкна Симеон. За целта ще се предложат ясни правила и институции, които да се борят срещу корупцията, обеща царят. Той заяви, че не е нито морално, нито политически оправдано повечето хора у нас да тънат в мизерия, докато наши политици тънат в необяснимо охолство. Липсата на ясна визия и парадирането на публичните личности с богатство карат хилядите млади хора да напускат България, обобщи монархът.

Целта на новосформираната организация е да постигне новото българско Възраждане. Другата причина е, че само по този начин ще се възвърне вярата на хилядите българи, чиито надежди за по-добър живот бяха попарени от настъпилата бедност и отчаянието, посочи царят.

"За мен в този исторически момент да бъда лидер има смисъл единствено ако работя за всички. Моята силя е във вашата подкрепа! Заедно ще успеем тъй като “Съединението прави силата”, завърши обръщението си Симеон Втори.