Австралия е анулирала повече от 100 задгранични паспорта на свои граждани, които по информация на властите, възнамерявали да се отправят към Близкия изток и да се присъединят към екстремистите. Това съобщи министърът на външните работи Джули Бишоп, цитирана от ТАСС.

Взетата мярка не позволява на тези граждани да пътуват извън пределите на Австралия.

„Приетите нови закони дават право да се анулират паспортите на тези, които имат двойно гражданство", заяви дипломат номер 1 във федералния парламент. Тя отбеляза със съжаление, че често притежателите на такива паспорти са младежи на 16-17 години, които са станали жертва на пропагандата на групировката „Ислямска държава".

„Нашият собствен опит в Афганистан показва, че хора, които са в непосредствена близост до терористични групировки (в чужбина), могат да се върнат и да правят планове за осъществяване на терористични актове в страната", подчерта Бишоп.

Тя допълни, че на властите е известно, че около 100 австралийци са участвали или участват в боевете в Сирия и Ирак на страната на „Ислямска държава" или други подобни групи. Повече от 20 австралийски граждани са били убити, а много други неизбежно ги очаква също толкова безсмислена смърт, коментира Джули Бишоп.