Работната група към Европейския съвет, която оценява готовността на България и Румъния за Шенген е одобрила доклада за Шенгенската информационна система у нас, според който страната ни изпълнява изискванията, съобщи БНР.

Одобрен е и другият доклад за сухопътните ни граници, в който има забележки за охраната на границата ни с Турция и се съдържа констатация, че България трябва да положи още усилия, за да покрие Шенгенските критерии.

Информацията неофициално от чужди дипломати в Брюксел. В последствие от Външно министерство потвърдиха новината, като посочиха, че по време на сутрешната част от днешното заседание на работната група делегациите са констатирали, че България е отговорила изчерпателно на всички допълнителни въпроси до момента на другите страни-членки. 

През втората половина на март, след като страната ни декларира, че е преодолявала слабостите, у нас да бъде изпратена заключителна експертна мисия. В съкратени срокове тя ще подготви нов доклад само по проблемните области на сухопътната ни граница, който се очаква да бъде одобрен през април.

Постоянният представител на България в ЕС Бойко Коцев заяви пред БНР, че очаква заключителната проверка по Шенген да бъде много взискателна. Според него, тогава България ще трябва много убедително да докаже, че изпълнява всички изисквания.

Посланик Бойко Коцев е оптимист, че решението за влизане на България в Шенгенската зона ще бъде факт в рамките на тази година.

Припомняме, на 28 януари двата доклада за Румъния бяха приети от работната група. Документите бяха придвижени за гласуване в Европейския парламент, което направи северната ни съседка технически готова за членство. От друга страна, приемането на докладите за България беше отложено.