Коалицията излъчва стабилност. Това заяви в интервю за БНТ народният представител от Реформаторския блок (РБ) и зам.-председател на "Движение България на гражданите" Настимир Ананиев, запитан за отношенията с ГЕРБ. Той подчерта, че случващите се трусове са естествени. Ананиев отбеляза, че не е добре вътрешни въпроси да се обсъждат през медиите. Това трябва да става посредством Съвета за развитие и именно заради това и Реформаторският блок е призовал той да бъде свикан бързо.

По мнението на Настимир Ананиев, трябва да има ясен график с конкретни срокове за ключовите реформи. Той коментира, че първите 12 до 18 месеца в едно управление са най-важните за прокарване на реформи. Реформаторският блок бил в управлението заради промените в здравеопазването, Конституцията, съдебната реформа, борбата с корупцията и икономическия растеж.

Реформаторът твърди, че на базата на техните действия в крайна сметка се е стигнало до първата вълна на съдебната реформа, която е подкрепена от 180 народни представители. При избора на омбудсман пък именно РБ е предложил друга кандидатура, освен тази на Мая Манолова. ГЕРБ обаче не са излезли с тяхна кандидатура.

Нестимир Ананиев изрази съжаление, че ГЕРБ и другите партии не са подкрепили предложението на РБ подуправителите на БНБ, в чиито мандат бе източена КТБ, да не получават право на втори мандат и са ги избрали отново.

Ананиев коментира, че остава впечатлението за страх от Закона за борба с корупцията. Това означавало, че в него има работещи мерки. Затова и след като бил избутан за последния ден от работата на Народното събрание, от РБ предложили удължаване на дебатите, за да се чуят различните мнения. Той припомни, че е бил свикан извънреден Председателски съвет в парламента и седем партии срещу РБ отхвърлили това предложение.

Според Нестимир Ананиев след като разглеждането на Закона за борба с корупцията не било сред приоритетите на НС в изминалата сесия, остава ангажиментът на председателя на парламента законопроектът да е в първите точки през есента, още повече, че той е внесен от Министерския съвет с подписа на премиера.

Ананиев коментира още, че от „Движене България на гражданите" са заявявали нееднократно, че стоят твърдо зад единството на Реформаторския блок, защото от това зависи успехът на реформите. Той е категоричен, че консолидирането на Реформаторския блок е процес, по който ще се работи задълбочено и след местните избори. Те ще са третият вот на реформаторите заедно. След решението за единна регистрация, вече се работи и по коалиционното споразумение, посочи още Ананиев.