Пълният текст на изявлението на Бенедикт ХVI, публикувано на официалния сайт на Светия престол.

Скъпи братя,
Свикал съм ви на този консистория, не само за трите канонизации, но и да съобщя едно решение от голямо значение за живота на Църквата. След като многократно изпитах моята съвест пред Бога, аз се убедих, че моите сили, поради напредналата ми възраст, вече не са подходящи за достойно служене на папския престол. Аз добре съзнавам, че това служение, поради своята предимно духовната природа, трябва да се извършва не само с думи и дела, но не по-малко - с молитва и страдание.

Въпреки това, в днешния свят, предмет на толкова много бързи промени и разтърсван от въпроси от дълбоко значение за живота на вярата, за да управляваш „Кораба на Свети Петър" и проповядваш благовестието, е необходима както сила на ума, така и на и тялото, сила, която през последните няколко месеца намалява у мен до такава степен, че аз трябваше да призная невъзможността адекватно да изпълнявам поста, който ми е възложен.

Поради тази причина, и затова, че добре осъзнавам сериозността на този акт, с пълна свобода Декларирам, че се отказвам от поста Римски папа, наследник на Свети Петър, поверен ми от кардиналите на 19 април 2005 г., по такъв начин, че считано от 28 февруари 2013 г., 20:00 часа (19.00 часа по Гринуч, 21.00 часа българско време), престолът на Рим, престолът на Свети Петър ще бъде свободен и за да избере нов папа Конклавът трябва да се свиква от онези, от чиято компетентност е това.

Скъпи братя, аз ви благодаря най-искрено за цялата любов и работа, с които сте ме подкрепяли в служението ми и моля за прошка за всички мои грехове. А сега, нека да възложа Светата църква на грижите на Върховния Наш пастор, нашия Господ Иисус Христос, и умолявам Неговата Блажена майка Мария, да подпомогне на кардиналите с майчината си загриженост, при избора на нов папа.

По отношение на себе си, искам предано да служа на Светата Божия Църква в бъдеще чрез живот, посветен на молитва.