Просветният министър проф. Тодор Танев е на мнение, че бюрокрацията е един от основните проблеми за чуждестранните студенти у нас. Коментара си той направи в Русе, където заедно с доц. Мария Фъртунова, директор „Висше образование", се срещнаха с чуждестранните студенти на Русенския университет. Проф. Танев обясни, цитиран от БГНЕС, че визира бюрокрацията не само в университетите, но и тази с документите им за пребиваване в страната ни.

На срещата присъства и целият състав на Постоянната междуведомствена комисия по въпросите на образователната дейност сред българите в чужбина.

Министърът призна, че има много проблеми по отношение на чуждестранните студенти. Той е категоричен, че ако искаме да сме в 21 век, трябва да се облекчат много от съществуващите в момента бюрократични пречки. Това означава нова регулация, а за да има нова регулация, трябва да има политическа воля, обясни проф. Танев. Той изрази надежда, че това правителство да я има и да е по някакъв начин проевропейско.

Чуждестранните студенти в Русе споделиха два проблема. Те изтъкнаха изключително бавния процес на издаване на визите и възможността да се прехвърлят в други, по-желани специалности. В отговор на това проф. Тодор Танев и доц. Мария Фъртунова поясниха, че вторият проблем е напълно в компетенциите на ректорите на висшите училища, докато първият е свързан със строгите европейски изисквания за опазване на границите.

Преди срещата със студентите бе представи анализ на проведената информационна кампания за набиране на чуждестранни студенти в Казахстан, Молдова, Албания, Косово, Румъния, Македония и за първи път в Сърбия - в Димитровград и Босилеград. В Украйна кампанията не е проведена по препоръка на Външно министерство заради сложната политическа ситуация там.

В резултат са приети общо 514 студенти. От тях 473 са приети след завършено средно образование, 35 за магистратури, 6 като първенци на съответните училища или класирани на първо място в национални олимпиади по български език и литература. Сред най-големите проблеми са откроени демографският срив в държавите с българска диаспора и силната конкуренция на университетите в самите страни.