Полицията в САЩ обвини в заплаха срещу президента Барак Обама 45-годишният жител на Мисисипи Пол Кевин Къртис, предадоха световните информационни агенции.

Очаква се делото да влезе в съда още днес.

Роднина на задържания е заявил за медиите, че семейството е в шок и не може да повярва, че Къртис би могъл да извърши такова нещо.

Той го описва като бивш имитатор на Елвис Пресли, артист, който не би могъл да замисли и извърши деянието, за което е задържан и обвинен.

Сенатор републиканец от щата Мисисипи Роджър Уикър, един от получилите отровно "писмо" е заявил, че познава изпращача и преди години го е наел именно като имитатор на Елвис за сватба на негови познати.

Уикър също потвърждава, че задържаният е "много забавен", но вероятно психически проблеми по-късно са довели до промяната.

Американските спецслужби арестуваха по-рано заподозрения за изпращането на пликовете с рицин, адресирани до президента Барак Обама и сенатора от Мисисипи Роджър Уикър и представител на съдебната власт в щата Мисисипи.

Предварителните анализи показаха, че в трите плика се съдържа рицин, но те бяха изпратени лаборатория за по-прецизна експертиза. Писмата бяха изпратени на 16 април.

Преди това беше съобщено, че праткака, адресирана до Обама, е засечена в разпределителен център извън Белия дом.

В кореспонденция на Би Би Си от Вашингтон се посочва, че след двата взрива по време на маратона в Бостън властите се отнасят по-внимателно към всяко нарушение по отношение на сигурността.

Засега няма основание да се смята, че има връзка между взривовете и подозрителните писма.