Етническите албанци, участвали в скорошните сблъсъци в северния македонски град Куманово, са били използвани от Вашингтон, за да застрашат плановете за строителството на руския проект за газопровод „Турски поток".

Това твърди сръбски политолог, цитиран от руски медии.

На 9 май се разиграха кървави сблъсъци между полицията и въоръжена групировка в Куманово, който се намира в близост до границата със Сърбия и Косово, при които загинаха осем македонски полицаи и 14 въоръжени мъже, които македонските власти определиха като „терористи".

Според македонското вътрешно министерство, групата е била водена от петима бивши членове на Армията за освобождение на Косово.

„Албанците са били използани да възпрепятстват (реализирането на) „Турски поток" и като начин САЩ да окажат натиск върху Европа чрез подклаждане на нов конфликт на Балканите", заявил Душан Пророкович пред руския англоезичен сайт „Спутник".

Според Пророкович подновените албански размирици в Куманово вероятно били дирижирани от САЩ и техните съюзници от НАТО, за да провалят плановете на Москва за строителството на газопровода.