В Панагюрище днес ще бъде отбелязана 133-ата годишнина от Априлското въстание. Център на националните тържества, посветени на априлската епопея, е столицата на Четвъртия революционен окръг - Панагюрище, съобщи БНР.

На този ден България свежда глава пред саможертвата на априлци, които дръзнаха преди 133 години да се изправят срещу вековната османска империя, превръщайки Априлското въстание в национален връх и висша проява на българската национална революция в епохата на българското Възраждане.

Тържествата започнаха със заупокойна панихида в историческата църква "Свето въведение Богородично" и с поднасянето на венци и цветя пред мемориала "Априлци".

В късния следобед жителите и гостите на Панагюрище наблюдаваха спектакъла-възстановка "Мъжество и саможертва", с който бяха пресъздадени моменти от обявяването и потушаването на Априлското въстание в Панагюрище.

Кулминацията на тържествата е националният митинг-заря. Официалното слово по повод годишнината от Априлската епопея ще произнесе председателят на Народното събрание Георги Пирински.

Много българи от страната са дошли в града, който е бил център на четвърти революционен окръг, за да отдадат своята почит. Пристигнали са и официални делегации от Пятигорск, Русия и от Кавадарци, Македония.

Утре ще се състои поклонението пред паметника в местността "Оборище". По традиция ще бъде връчена наградата на Сдружението на възрожденските градове.