Издирват се спешно около 1500 учители за различни региони в България, съобщ Дарик, позовавайки се на справка в сайтовете на регионалните инспекторати.

Цифрата на недостигащите преподаватели може да се окаже и по-голяма, защото не всички инспекторати поддържат актуални страниците си. В Министерството на образованието не водят централизирана статистика. В регистъра на Агенцията по заетостта са обявени 321 свободни позиции.

За сериозен недостиг на кадри алармират директорите на училища и синдикатите. Според изчисленията на профсъюзите, около 6000 учители ще се пенсионират по новите промени в Кодекса на труда.

Според синдиката на КНСБ по образование у нас вече има сериозен недостиг на учители в предучилищното и началното образование. От години кадрите по преподаване на езици и по природо-математическите науки са по-малко от необходимото.

Студентите, които учат педагогика, напускат страната, за да работят в чужбина. Недостигът ще се засилва и заради застаряването на кадрите в тази професия. Отчайващо изглеждат данните на националната статистика - застаряването на професията е отчетливо.

По-малко от 4% от всички учители у нас са на възраст под 30 години. За миналата учебна година от над 45 200 възпитатели за страната, само 1800 са под 30 г.

Между 50 г. и 59 г. са над 18 хил., а 3780 преподаватели са над 60 г. За сравнение - преди 15 години у нас са работили 63 752 преподаватели, като от тях 6600 са били под 30 години, а едва 622 са работилите в системата над 60 години, съобщава „Сега".

Във всички области се търсят преподаватели по чужди езици, голяма част от обявите са за училища по селата.

Според актуалните обяви от училищата най-много преподаватели се търсят в столицата - 535 са обявените свободни места. В Пловдивско също са значителен брой - над 170.

Според регионалния инспекторат там недостиг има сред всички специалности. В Ямбол се търсят 30 преподаватели; 8 свободни позиции има обявени и в Силистра, като пет от тях са за основното училище в село Голеш, община Кайнарджа. Във Видинско се търсят двама директори на селски училища и трима начални учители за школото в Гара Орешец. 29 са свободните места в Плевенско за четири училища. За Кърджали има десетина места.

Ниските заплати, отношението на родителите и децата са дълготрайните проблеми, които отблъскват младите хора от професията. Според електронната борса на агенцията по заетостта най-високото възнаграждение, което се предлага, е 630 лв. За преподавател по френски в Карнобат например предлагат брутна заплата от 530 лв. В столицата пък се търси учител по математика на английски език, който да получава 600 лв.

В началото на учебната 2014/2015 г. по данни на НСИ учебни занятия се водят в 2019 общообразователни училища, а в тях учат 604 500 деца. В сравнение с предходната учебна година броят на учениците в общото образование намалява с 1800, или с 0,3%.