За пет обикновени Народни събрания и за едно Велико сме гласували след демократичните промени в края на 1989 година. Днес гласуваме за парламент за седми път оттогава, този път за 41-во Народно събрание.

Тази година ще избираме 240 народни представители по смесена система. Тридесет и един народни представители се избират по мажоритарна система в едномандатни избирателни райони.

Двеста и девет народни представители се избират по пропорционална система с кандидатски листи на политически партии или коалиции, регистрирани в многомандатни избирателни райони. В едномандатните избирателни райони за избран се смята кандидатът, получил най-много гласове.

9.71% избирателна активност в страната към 10 часа.
                          Още...

В Кърджали продължават да пристигат автобуси с гласоподаватели от съседна Турция. Сутринта между 5 и 6 часа на автогарата в града са спрели 4 автобуса. Вчера те са били над шестдесет.

Българите в чужбина ще могат да упражнят правото си на глас в 273 избирателни секции, открити за целта зад граница. Сънародниците ни обаче ще могат да гласуват само за партийни листи.

Прави впечатления големият брой секции /123 на брой/, които ще бъдат открити в съседна Турция.

Новото на тези избори е въвеждането на експерименталното електронно гласуване, което ще се проведе в София във Френската езикова гимназия на ул. Патриарх Евтимий № 35.

В парламентарните избори тази година ще участват 18 партии, а право на глас ще имат 6 884 271 души.

Избирателна активност, каквато не е имало от 1994 г. насам, прогнозират социолози. Според МБМД до урните ще отидат 70% от имащите право на глас. Очаква се над 4 милиона души да отидат пред урните, за да пуснат гласа си.