Държавното ръководство говори само с главния прокурор за ходатайства. Това заяви бившият главен прокурор Никола Филчев (1999-2006) в интервю пред БНТ.

Работил съм с двама президенти, с трима-четирима премиери и не помня с колко министри на вътрешните работи. При тези контакти, с малки изключения, нито един не ми е говорил как да направим правосъдието по-ефективно, всички са ми ходатайствали за разни случаи, оплака се той.

По думите му разговорите са били свързани с „той е много добро момче, ако може малко да му помогнем". Филчев ги определи като срамни и позорни.

Според него никой управник не обича главния прокурор, подчертавайки, че събират компромати или ако няма такива ги създават, за да оклеветят или държат на каишка обвинител номер 1 в държавата.

Аз нямам нарушения, за да имам вина, поясни още той.

По отношение на съдебната реформа Филчев е категоричен, че Министерството на правосъдието остава основен двигател за промени в системата. За да настъпи промяна в съдебната система, по думите му, нужно е реформиране на ВСС и реформиране на самото правосъдие - съд-прокуратура-следствие.

Никола Филчев смята, че правосъдният министър трябва да е човек с поне 20-30 години стаж като съдия.