Европейската комисия продължава процедурата за нарушение срещу пет държави-членки, които не са спазили изискванията на ЕС за чистота на въздуха по отношение на опасни, съдържащи се във въздуха частици, известни като ФПЧ10.

Тези частици, отделяни главно от промишлени предприятия, от автомобилите и при домашното отопление, могат да предизвикат астма, сърдечносъдови проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт.

Съдът на Европейския съюз е сезиран за нарушения на Словения и Швеция, а окончателни писмени предупреждения са изпратени на Кипър, Португалия и Испания.

По отделен случай България получава окончателно писмено предупреждение поради неизпълнение на задължението си да контролира нивата на концентрация на серен диоксид.

През юни 2009 г. Комисията изпрати на България първо писмено предупреждение във връзка с предприетите мерки за спазване на пределно допустимите стойности. В оценката на Комисията на отговора от България бе потвърдено, че през 2007 г. както дневната, така и часовата пределно допустими стойности за серен диоксид са били превишени в две зони - едната в югозападната част на страната, а другата - в югоизточната.

С оглед на това Комисията счита, че България не е изпълнила изискванията на европейското законодателство. Поради това бе изпратено окончателно писмено предупреждение.