Шефът на WikiLeaks Джулиан Асанж е бил в полезрението на британската полиция, но е твърде възможно да е напуснал страната без да бъде арестуван, тъй като заповедта му за задържане е била невалидна, съобщиха световните агенции.

БиБиСи съобщи, че върховния съд в Швеция е оставил без уважение молжбата на Асандж да бъде прекратена международната му заповед за издирване.

През ноември съдът в Стокхолм съдът одобри искане прокуратурата за задържането на 39-годишния австралиец, който е обвинен в Швеция за изнасилване и сексуален тормоз, а на 20 ноември шведската прокуратура поиска от Интерпол да го обяви за международно издирване.

Според британски адвокати, единственото основание за заповедта е невярното твърдение на следствието, че Асандж се укрива от правосъдието. Правозащитникът не се е появявал на публични места от началото на "течовете" на дипломатически телеграми, но желанието му да сътрудничи на полицията на Острова показва, че той трудно може да бъде определен като "беглец".

Интерпол разпространи сред всички 188 страни - членки на организацията "червен надпис" към името Асандж, което е равностойно на влизането му в списъка на най-издирваните лица.

Според агенцията Асандж пристигнал през октомври в Лондон и съобщил на органите на реда за местонахождението си. Въпреки това британската полиция не може да арестува австралиеца без да има издадено нареждане от британската агенция за борба с организираната престъпност. Оттам пък съобщиха, че арестът се бави, тъй все още „уточняват детайлите."

Въпреки това адвокатът на Асандж Марк Стивънс настоя, че клиентът му не се крие и напротив - вече даде няколко интервюта.

Припомняме, на 28 ноември WikiLeaks пусна над 250 публикации на американски дипломати, в които се съдържат компромати за много световни лидери.

На 29 ноември Сара Пейлин, разкритикува в своята страница в социалната мрежа Facebook администрацията на Барак Обама за неспособността да запази в тайна военните тайни и призова да преследват Асандж, чийто ръце са изцапани с кръв по методите на „Ал-Кайда."

Президентът на Еквадор Рафаел Кореа, обяви, че страната му не е предлагала убежище на Асандж. „Никога не сме отправяли официално предложение на директора на WikiLeaks.",  заяви президентът Кореа на официална пресконференция.

Основателят на WikiLeaks обяви, че следваща мишена на разобличенията в сайта ще бъдат големите банки.

Асандж "обещава", че в началото на следващата година ще бъдат разпространени хиляди документи на водещи американски банки, чиито имена той отказва да назове.