САЩ обвини сирийската армия в осъществяването на въздушни удари, които подпомагали „Ислямска държава" да напредне в северната сирийска провинция Алепо. Това става ясно от съобщение в „Туитър", публикувано от американското посолство в Сирия.

"Ислямска държава" изтласка съперничещи бунтовници северно от град Алепо в неделя близо до турската граница, застрашавайки маршрутите за тяхното снабдяване към града, съобщава „Ройтерс", позовавайки се на информация от бойци и група, наблюдаваща войната в Сирия.

Бойци от „Фронта Левант", съюз на бунтовници, подкрепяни от Запада, и ислямисти, са заявили, че се притесняват, че „Ислямска държава" се е отправила към Баб ал Салам, граничен град, намиращ се между Алепо и турската провинция Килис.

„Съобщенията показват, че сирийският режим осъществява въздушни удари в подкрепа на напредването на „Ислямска държава" в Алепо, помагайки на екстремистите срещу сирийското население", се посочва в постинг на американското посолство в Сирия в техния акаунт в „Туитър".

Сирийските власти преди са отхвърляли като абсурдни твърденията на Вашингтон и на активисти на сирийската опозиция, че сирийската армия подпомага борбата на „Ислямска държава" срещу вражеските сили на сирийски опозиционни бунтовници.

"Сирийската армия се бие с "Ислямска държава" във всички области, където тя е представена в Сирия", изтъкнал военен източник от сирийските въоръжени сили.

САЩ прекрати дейността на посолството си в Дамаск през 2012 г., но все още се публикуват съобщения в акаунта на посолството в „Туитър".

В профила беше публикувано още, че сирийският президент Башар ал Асад отдавна е загубил легитимност и „никога няма да бъде ефективен партньор в борбата с тероризма".

Асад и сирийските власти често са призовавали за международно сътрудничество за борба с джихадистите в Сирия. Дамаск определя всички бунтовници, които воюват срещу него, като подкрепяни от чужбина „терористични организации".

Държавната агенция САНА съобщи във вторник, че армията е „елиминирала" редица бойци на „Ислямска държава" в провинция Алепо и че въздушните удари са унищожили превозни средства на групировката.

Но в акаунта на посолството на САЩ в "Туитър" се посочва, че Дамаск има пръст в насърчаването на „Ислямска държава", която е „издънка" на „Ал Кайда" и която овладя големи територии в Сирия и Ирак.

„С тези последни съобщения, сирийската армия не само избягва позициите на „Ислямска държава", но също така активно се опитва да ги подсили", посочват от щатското посолство.

Сирия пък обвинява своите врагове в региона, че подкрепят бунтовниците, джихадистите и терористите.