Зам.-шефката на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) Ваня Стефанова е подала молба за освобождаване от заеманата длъжност.

От агенцията информират, че причината за оттеглянето е, че Стефанова не отговаря на въведеното с измененията на Закона за МВР и свързаните с тях изменения на Закона за ДАНС условие за заемането на длъжността заместник-председател. Изискването е 10-годишен стаж в службите за сигурност и за обществен ред, от които три на ръководна длъжност.

Ваня Стефанова е депозирала молбата си за освобождаване вчера, кабинетът я е одобрил днес и тя е освободена от длъжност.

От ДАНС припомнят, че в досега действащия Закон за ДАНС условието за зам.-шефския пост е било „не по-малко от 5-годишен юридически стаж или професионален стаж в службите за сигурност".

Правителството е извършило рокада и в Държавна агенция "Архиви". Иван Комитски е освободен като председател, а на негово място е назначен Михаил Груев.

Доц. д-р Михаил Груев е завършил история в СУ „Св. Климент Охридски". В първите години от кариерата си е учител в столичното 93 СОУ с преподаване на немски език „Проф. Гълъбов", а от 2002 г. е преподавател в Софийския университет. Автор е на три монографии и на множество студии, статии, учебници и рецензии, уточняват от „Дондуков" 1.