С 63 сантиметра се е понижило нивото на река Дунав в началото на българския участък през изминалото денонощие.

Това съобщиха от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, цитирани от БНР. Измереното тази сутрин ниво при Ново село е 698 сантиметра.

При Видин водният стоеж е с 40 см по-нисък от вчера и е 790 см; при Лом понижението е с 31 см и нивото е 816 см; при Оряхово спадането е с 22 см - до 698 см; при Свищов - с 11 см, до 759 см; при Русе - с 8 см, до 805 сантиметра. Нивото на реката при Силистра се е повишило с 1 см от вчера до днес и е 8 метра.

Прогнозата на хидрометеоролозите е нивото при Русе през следващите два дни да се понижи с още 42 см, а при Силистра да започне спадане, което ще е 18 см за двата дни.

Междувременно стана ясно, че управителите на областите край Дунав ще търсят финансиране за обща обработка на площите срещу комари.

Влажните зони, които ще останат след високото ниво на Дунав и очакваното оттегляне на реката ще увеличат популацията на комарите.

За да се постигне по-добър ефект в борбата срещу тях се търсят съвместни действия на областните управи от крайдунавския район и Гражданската защита при обработката на площите. Очаква се финансирането да бъде по линия на бедствията и авариите.