Новоприсъединилите се към ЕС страни България и Румъния все още правят твърде малко, за да се справят с корупцията и организираната престъпност и управлението им на европейските фондове е далеч под необходимото ниво.

България може да получи допълнителни санкции в областта на правосъдието и вътрешните работи, включително забавяне на влизането в Шенгенската зона, след скорошните доклади на Брюксел, осветяващи корупцията в страната, коментира Euobserver.

Група страни-членки, включваща Великобритания, Франция и Холандия, оказва натиск за по-строги санкции срещу София, съобщава холандския вестник „Ханделсбалд".

Макар и никой да не призовава за активиране на предпазната клауза в правосъдието, която ще доведе до непризнаване на решенията на българските съдилища и може да се окаже по-голям проблем за ЕС отколкото за страната, Хага оказва натиск за забавяне на влизането на България в Шенген.

София не планира да влезе в свободната зона преди 2011, но се надява да се включи в общата база данни - Шенгенска информационна система - още тази година. Според вестника ЕС може да блокира това.