Откриването на годината на Русия в България и обявяването на идната 2009 г. за година на България в Русия - тези две събития във всичките им измерения и аспекти очертават кулминацията на няколкогодишните ни усилия не само да укрепим, а и да предадем ново качество на нашите отношения.

Това изтъкна президентът Георги Първанов пред руския си колега Владимир Путин на специалния галаконцерт в НДК.

Двамата президенти откриха концерта с кратки речи от сцената на Зала 1.

По-рано, малко след 18.15 часа самолетът Ил-96 на руския президент Владимир Путин кацна на правителствения ВИП на летище София.
Руските медии днес отбелязаха, че това е последната задгранична визита в изтичащия мандат на Путин като президент на Русия.

Почетната гвардейска рота вече очакваше руския държавен глава.

Във ВИП-зоната бяха само представители на медиите, сериозна охрана и десетки български и руски журналисти.
Делегацията по посрещането се води от външния ни министър Ивайло Калфин.

От летището руският президент се отправи към НДК за концерта, посветен на откриване Годината на Русия в България.

Официалното му посещение започва утре сутринта с церемония на площада пред катедралния храм "Св. Александър Невски".

Президентът Първанов напомни още в словото си, че сме в навечерието на 3 март - една от най-светлите дати в националната ни история - денят на Освобождението на България.

Тя бележи края на една война, която не по силата на укази и закони, а дълбоко в съзнанието ни е оценена, осмислена, осъзната и назована Освободителна, изтъкна Първанов, прекъснат от аплодисменти.
Речите и на двамата държавници бяха многократно прекъсвани от аплодисментите на препълнената зала.

Първанов нарече 3 март Деня на раждането на модерна България и изрази признателността ни към „всички онези, които оставиха костите си по трудния път до онзи свещен миг, когато Граф Игнатиев възкликва: Мирът е подписан!"

Първанов подчерта че българската признателност е намерила своя категоричен израз в над 400 паметника, които са съградени в България.

Държавният глава спомена редица исторически факти, като уточни, че го прави, тъй като и днес има опити за прекрояване на историята от по-сетнешни тенденциозни политически позиции.

Нашето освобождение не беше дочакано, нашето освобождение беше извоювано, заяви Първанов и подчерта, че преди революционната битка е битката на духа, която „беше спечелена и затова толкова естествено се получи освобождаването ни от Русия".

Няма я, не стои, фалшива е идеята - или с Европа, или с Русия...
Бургас -Александруполис и АЕЦ „Белене" връщат отново нашите страни в мача
                Г.Първанов

130 години след Санстефанския мирен договор днес държавниците на България и Русия полагат усилия за нов тип отношения на базата на принципа на равнопоставеността и взаимното доверие, отбеляза Първанов.

Няма я, не стои, фалшива е идеята - или с Европа, или с Русия", заяви държавният ни глава, отново прекъснат от аплодисменти.

Той анонсира подписването по време на визитата на руския президент на споразуменията за нефтопровода „Бургас-Алуксандруполис" и за строителството на новата АЕЦ „Белене".

По думите му, тези споразумения връщат отново нашите страни в мача.
„България отново ще стане стратегически фактор във формирането и отстояването на европейската енергийна политика", заяви Първанов.

„Осъзнаваме че можем и ще допринесем за обща европейска и световна политика на диверсификация на енергийните източници и полета", подчерта държавният глава и изтъкна че България винаги е страдала от своето тежко стратегическо разположение.

Време е да осребрим това кръстопътно разположение именно в сферата на енергетиката", заяви президентът.

Руският държавен глава още с първите си думи изтъкна уникалността на дружбата между народите ни - скрепена със славянски корени и духовни традиции.

По думите на Владимир Путин, дружеските чувства между народите ни винаги са били определяща черта на отношенията ни и тази ценност не може да се измери с пари, и е неподвластна на времето, защото е скрепена с кръвни връзки и идва от сърцето.

Путин нарече паметниците на освободителите, изградени в България „завет и най-ценно общо наследство".

Знаем, че в България имаме много приятели", каза Путин, който също многократно бе прекъсван от аплодисменти.

В словото си той изтъкна и значението на отношенията ни в хуманитарната област и духовните отношения между двата народа.

Руският президент изрази увереност, че националните интереси на двете страни и взаимното уважение на народите ще бъдат залог за успешно партньорство в новите условия.

Очакват ни още много съвместни проекти и нека годината на Русия в Българи да им отвори врати", каза Путин и добави, че с нетърпения в Русия ще очакват следващата година - годината на България в Русия.

Путин е придружаван от внушителна делегация бизнесмени, както и от вицепремиера и вероятен следващ президент на Русия Дмитрий Медведев и външния министър Лавров.

Както по-рано стана ясно първата дама на Русия Людмила Путина не придружава съпруга си, като обяснението е медицински проблеми.