В Петрич, Сандански и Благоевград тютюнът е изкупен на 100 процента, заяви земеделският министър Димитър Греков пред Комисията по земеделието и храните в НС, съобщи БТА.

Рекордно количество ориенталски тютюн е произведено през 2013 г., а търсенето в последните години на такива сортове е намаляло, обясни Греков. В годините търсенето е било между 90 и 110 хиляди тона за света, а през тази година производството възлиза на около 135 хиляди тона и това намалява цената му, уточни министърът.

Имаме гаранция на фирмите, че изкупуването на тютюна се е увеличило, забавяне имаше само в Гоцеделчевския регион, подчерта Греков. Произведените тютюни от сортовете “Вирджия” и „Бърлей” са били изкупени до Нова година и са изплатени, добави той.

Земеделският министър е отправил искане до Европейската комисия да бъде променен референтния период от 2008–2010 на 2012 – 2013 г. По думите му ако референтният период бъде сменен, ще има възможност определените 100 милиона лева за подпомагането на отрасъла да се дадат на действителните производители на тютюн. До края на седмицата ще имаме отговор дали Европейската комисия приема да бъде сменен референтния период, добави Греков.

Светла Бъчварова, председател на Комисията по земеделието и храните, отбеляза, че с отпадането на дейността на фонд „Тютюн” не е била предвидена възможност регистърът на тютюнопроизводителите да бъде актуализиран всяка година. Регистрите на производителите са нещо много важно, за да може да има адекватни механизми за подпомагане, подчерта тя.

Георги Андонов заяви, че през 2016 г. ще бъдат спрени националните доплащания и дотогава трябва да бъде направено всичко възможно този сектор от земеделието да бъде изведен на пазарен принцип и да генерира рентабилност.