Увеличение с 13% на парите в обращение в края на декември миналата година отчита БНБ.

Ръстът е на годишна база и близо двойно по-голям спрямо предходния едногодишен период. От Централната банка допълват, че традиционно около коледните и новогодишните празници има по-голямо търсене на банкноти и монети в брой.

Над 11,5 млрд. лева са били в обращение в края на декември, показва тримесечната статистика на управление "Емисионно" в БНБ. Спрямо преди една година се отбелязва увеличение, когато сме използвали с 1,3 млрд. повече пари в брой.

Делът на банкнотите в парите в обращение е 98.00%. През четвъртото тримесечие на годината той е нарасна с 0.13  процентни пункта. В сравнение с дела, отчетен към края на предходното тримесечие. За едногодишен период нарастването е от 0.07  процентни пункта.

Най-употребявана е банкнотата от 20 лева, която е и най-често фалшифицираната. Все повече се използват 10-левки, а най-много банкноти или повече от 1/3 от банкнотите в обращение са от 50 лева. Най-малко са банкнотите от 5 лева.

В сравнителен аспект намалява делът на банктоните от купюри от 2, 5 и 50 лв, а нараства делът на банкнотите от купюри 10, 20 и 100 лв.

Към 31  декември 2014  г. делът на разменните монети в парите в обращение е 1.94%, което е намалелие с 0.13  процентни пункта

В края на годината делът на възпоменателните монети в парите в обращение е 0.06%, колкото беше и в края на 2013  г.

От БНБ планират тази година да се пусне и 2-левова монета, която да е в обращение заедно с банкнотата.