Около 200 000 са дементно болните у нас, а 50 000 от тях страдат от Алцхаймер. Броят им е изчислен по нови критерии за диагностика на този тип заболявания. Това стана ясно на пресконференция по повод  21 септември - Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер.

Статистиката сочи, че 30% от хората между 65 и 85 години са болни от Алцхаймер. Между 50 и 65 години делът на болните е доста по-нисък - 3%, а при хората под 50-годишна възраст заболяването е изключително рядко.

Проф. Лъчезар Трайков, завеждащ отделение по деменции в „Александровска болница", изтъкна значението на ранната диагностика. Болестта може да се забави с 3-4 години, ако работим по старите критерии, а прилагайки новите - до 7-8 години.

В края на миналата година Министерството на здравеопазването е възложило работна група да изготви Национална стратегия за борба с Алцхаймер, в която участие е взел и проф. Трайков. За съжаление обаче поради оставката на правителството „Орешарски", 2 седмици не са достигнали, за да мине стратегията на ниво ръководство на здравното министерство.

„Алцхаймер е третата по значимост болест", заяви Трайков. Специалистът по деменции изтъкна необходимостта от създаване на мрежа от центрове за дневна грижа за болните. Трайков и негови колеги участват в европейски проект, свързан с въвеждането на новите технологии в ежедневната грижа.

Застаряването на населението през последните години води до сериозни икономически и обществени последици върху здравната ни система и ресурсите", посочи д-р Нели Иванова, държавен експерт в дирекция „Здравна политика" на Министерство на здравеопазването. Политиките на здравното министерство, по думите й, са насочени към всички целеви групи, в това число и възрастните хора. В този смисъл, министерството е приело Национална здравна стратегия  2014-2020 г. , в която са въведени редица мерки за достоен живот на възрастните хора - дейности по превенция, лечения, рехабилитация.

Ирина Илиева, изпълнителен секретар на Гражданско сдружение „Алцхаймер България", постави основните цели, върху които неправителствения сектор се фокусира, а именно - да работят за национален план за деменциите и за Национална стратегия за дългосрочни грижи. „Продължаваме да се борим да има специализирани услуги за тези хора", обяви тя и допълни, че приоритет са и начините на обучение на болногледачите.

Илиева прочете писмо от съпругата на болен от „Алцхаймер", Петя Кусерова, която оказва се е изправена пред поредния абсурд в системата. Мъжът й е болен от около 4 години, като деменцията е дълбока. Той е абсолютно зависим от жена си и се нуждае от грижи 24 часа. Петя Кусерова работи и затова се възползва от програмата за асистенти. Изпраща молба към различни институции да назначат брат й за асистент, но получава отказ. „Отговорът беше в смисъл, че съпругът ми получава голяма пенсия (500 лв.) и няма за какво да настоявам", посочва в писмото си Кусерова.

Представителят на Социалното министерство на пресконференцията така и не успя да даде конкретно обяснение за абсурдната ситуация. На практика обаче се оказва, че човек, болен от Алцхаймер, дори да има нужда от асистент, няма как да му бъде назначен, ако получава „голяма пенсия".

Иначе Теодора Любенова, държавен експерт в дирекция „Социално включване" на Министерство на труда и социалната политика, се похвали, че към момента имат „доста добре развита мрежа от социални услуги на територията на цялата страна". По думите й, основната причина за тежестта на работата с болните от деменция в повечето случаи се дължи  на късното установяване на диагнозата и недостатъчната информираност на обществеността за това заболяване.

В началото на 2014 г. правителството прие Национална стратегия за дългосрочна грижа, разработена в междуведомствена работна група с широкото участие на всички заинтересовани институции, включително и на неправителствения сектор. Основната цел, обясни Любенова, е създаване на условия за независим и достоен живот на  възрастни хора с увреждания. Здравното министерство е един от ключовите партньори в разработването на проекта.

В контекста на Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер - 21 септември, днес от 14.00 - 16.00 ч. в Аулата на Клиниката по неврология в Александровска болница се организира Кръгла маса на тема „Да се чуе гласът на болните от деменция. Техният глас е важен".

От 16.00 -18.00 ч. пък на бул. „България" ще се провеждат безплатни тестове за профилактика на деменцията.