Европейската комисия е призовала САЩ да вдигнат визовите ограничения за Полша, Румъния, България, Кипър и Хърватия, чиито граждани все още се нуждаят от виза, за да пътуват до страната, отбелязва Euroactive.

Повечето граждани на страните в ЕС пътуват без визи до САЩ, Канада или Австралия.
Директива, която влезе в сила на 20 декември 2013 година, изисква страните от ЕС да „реагират заедно" по визови въпроси, особено в случаи, при които чужди държави „се отнасят по различен начин към гражданите на ЕС".

Ако до шест месеца проблемът не е разрешен, ЕС може да въведе визи за американски дипломати, предупреди Комисията. Но дипломати заявиха за европейската медия, че ще продължат да преговарят двустранно за разрешаване на проблема.

Според новата регулация Комисията може временно да върне визовите ограничения за чужди страни, ако те не вдигнат своите визови изисквания в рамките на шест месеца.

Комисията предупреди няколко пъти, че такива правила могат да принудят американски дипломати да кандидатстват за визи за пътуване до ЕС, ако Вашингтон не премахне ограниченията за посочените страни.

Новото законодателство е по инициатива на Европейския парламент.

Канада иска визи за гражданите на България и Румъния, докато Австралия на теория прилага единна система за визови изисквания за всички страни от ЕС, но за българи и румънци е най-трудно.

До 9 февруари страните в ЕС трябва да запознаят ЕК за ситуацията си по отношение на изискванията за визи. Март месец страните от съюза могат да поискат от ЕК да се спрат визовите облекчения за определени категории граждани на САЩ, а от юни мерките да влязат в сила.