Украинският кабинет номинира бившия грузински президент Михаил Саакашвили, който е международно издирван по молба на Грузия, за губернатор на Одеска област, съобщават руски медии.

На сайта на президентската администрация вече е публикуван необходимият указ за назначаването.
По-рано пък бе пуснат и указът, с който Саакашвили получава украинско гражданство.

От Русия:
Това свидетелства за агонията на Киев
Това е крачка към краха на Украйна
Пушков - ако се върне в Грузия може да оглави затворническа колония

Голям приятел на Украйна, човек, когото познавам от 25 години, още от университета. Човек, който не на думи, а на дела е доказал, че може не само да демонстрира добри знания и да ражда креативни идеи, но умее да ги реализира в живота, променяйки своята страна. Измени я в посока на прозрачност, ефективност, антикорупционност, привлекателност за чужди инвеститори, установяване на справедлив съд, защита правата на гражданите, демокрация, която искам да видя и в Украйна и Одеса. Името на този човек е Михаил Саакашвили", пише Порошенко.

Президента на Украйна изтъква, че качеството на пътищата е приоритетна задача за новия губернатор. Порошенко очаква от Саакашвили до една година да подобри живота в Одеска област.

Самият експрезидент на Грузия и вече нов губернатор на Одеса, обяви, че е необходимо Одеса да стане столица на цялото Черно море.

Изтъквайки, че това ще бъде дълъг процес, Саакашвили заяви, че в черноморския басейн няма град, който да може да се конкурира с Одеса и областта.

Според него Одеса може да се превърне в световно чудо, независимо от проблемите в страната.

Припомняме, през 2014 година Саакашвили бе обвинен в Грузия за четири престъпления - организиране на погром срещу участници в мирен митинг, организиране на въоръжено нападение над депутат, разхищение на държавни средства в размер на над 5 млн. долара, организиране на убийство.

В средата на ноември 2013 година няколко дни преди да изтече мандата му, той напусна Грузия и от тогава живее в чужбина. Градският съд в Тбилиси определи мярка задочен арест за бившия президент.