Касим Дал е бил незаконно подслушван за готвено убийство на Лютви Местан. Това стана ясно от свидетелските показания на шефа на вътрешната комисия към парламента ген. Атанас Атанасов, който отговаря в съда по случая "Червеи".

Припомняме, името на разработката, по която се прилагали специални средства за разузнаване върху информационния масив на МВР, се завъртя в общественото пространство след медийна изява на Атанасов през февруари. Тогава депутатът обяви, че са подслушвани протестиращи срещу кабинета "Орешарски".

Не знаех за "Червеи", не съм назовавал името. В интервюто имах предвид подслушването на Касим Дал, член на партия, която тогава протестираше, обясни пред медиите днес Атанасов, от което стана ясно, че Дал е подслушван по друга разработка, различна от "Червеи".

По думите му преди парламентарния вот реформаторите получили анонимно писмо за подслушване на Дал и го представили пред служебното правителство, тъй катоприлагането на СРС срещу кандидат за депутат е незаконно. Впоследствие Атанасов научил, че колегата му бил слушан два пъти по три месеца за подозрение по готвено убийство на лидера на ДПС Лютви Местан.

Оказало се обаче, че по начални данни нямало никаква информация, че Дал имал нещо общо, подозирано било друго лице. Партиецът бил слушан неоснователно и незаконно, заради което имало дисциплинарни наказания в полицията.

За Атанасов "Червеи" е "смешен скандал", тъй като се оказало, че материали от вътрешна проверка на МВР са били пратени до прокуратурата от тогавашния шеф на ведомството Веселин Вучков още на 8 декември. Прокуратурата обаче бездействала чак до момента, в който в общественото пространство разработката била свързана с изказването на генерала.

Прокуратурата направи всичко възможно да затвори устите на всички лица със следствена тайна, за да не може парламентарната комисия да направи проучване, убеден е реформаторът. Той заподозря, че държавното обвинение искало да прикрие дейността на лица с отношение към разработката.