15 души са задържани след вчерашната мащабна операция на отдел „Вътрешна сигурност" към МВР. Сред тях са петима полицаи от Районните управления в Асеновград и Пловдив.

Това стана ясно на пресконференция в Пловдив, в присъствието на главсека на МВР главен комисар Георги Костов, шефа на пловдивската полиция старши комисар Христо Разсолков, апелативния прокурор Иван Даскалов, окръжния - Румен Попов и заместника му Галин Гаврилов, съобщи „24 часа".

От Окръжната прокуратурата в Пловдив заявиха, че на 17 септември 2015 г. са привлечени като обвиняеми по две отделни досъдебни производства началниците на РУП-Първомай Васил Налбантов и РУП-Асеновград Димчо Темелков. Те са обвинени за лично укривателство чрез осуетяване на наказателно преследване срещу лица, извършили престъпления. Двете досъдебни производства нямат връзка помежду си.

Окръжна прокуратура-Пловдив е повдигнала обвинение и на още двама полицейски инспектори от РУП-Асеновград. Единият от тях е обвинен за неизпълнение на задължения по служба и за вещно укривателство, а другият е помогнал на лице да избегне наказателно преследване.

Две обвинения са повдигнати на Румен Дичев, заместник началник на РУП- Първомай - за спомагане на лице да избегне наказателно престъпление и за подкуп, поясниха от прокуратурата.

Припомняме, вчера бяха арестувани шефовете на полицейските управления в Асеновград и Първомай - Димчо Темелков и Васил Налбантов. Причините за задържането им - драстични нарушения в поведението, в начина, по който осъществявали функциите си.

Апелативният прокурор в Пловдив Иван Даскалов заяви, цитиран от БТА, че Темелков и Налбантов са арестувани за множество престъпления по служба. Сред тях водещи са потулване на престъпления, лично укривателство и търговия с влияние.

Арестувани били още трима полицейски служители, както и 10 цивилни.

В тези малки  градове общественото мнение е настроено да възприема за нормално срастването на полицейските служби със силните местни хора. Проведеното до момента разследване потвърждава тази информация.

Установени са множество случаи, които касаят неправомерни действия на служителите на РУП-Първомай и РУП-Асеновград, за които има доказателства и продължават да се събират такива", заяви на пресконференция днес в Пловдив апелативният прокурор Иван Даскалов.

Георги Костов призова гражданите да подават сигнали, когато служители на министерството извършват нарушения. Той отправи и призив към полицаите: „Чувствайте се наблюдавани, прецизирайте действията, ако вършите безобразия, ще има възмездие".

Прокурор Румен Попов обясни, че в работното си време 80 % от състава на РУП-Първомай се е занимавал с частна стопанска дейност - кой с търговия, кой с отглеждане на земеделска продукция, кой с дърводелски услуги.

Почти всички служители или са зареждали горива на вересия, или са хапвали и пийвали без пари.

На пресконференцията бе подчертано, че в двете полицейски управления са извършени множество нарушения. Служителите не обработвали сигнали за престъпления или защото не им се разкарвало, или пък защото счели, че случаите са маловажни.

Точно защото не била заведена жалба за кражба на коне се стигнало до убийство. Тъй като полицията не си е свършила работата, жалбоподателите са пребили до смърт крадеца.

„Двамата извършители на убийството са заявили, че искали да покажат как се постига възмездието, когато полицията не си върши работата. Като се запознахме с останалите нарушения, стигнахме до извода, че става дума за местен феодализъм", коментира окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

В РУП-Първомай се проверяват още десет случая на нарушения. Един от тях е от 2012 г., когато син на известен бизнесмен извършил пътно-транспортно произшествие пред свидетели в центъра на гр. Първомай, но като водач на автомобила е подменен от друго лице, за да избегне наказателно преследване.

Бизнесмен от Първомай пък успешно откраднал над 2 млн. лева. През 2008 г. той закупил пасище, което трябвало да бъде рибарник. Вместо това бизнесменът го превърнал в кариера, а инертните материали са изключителна държавна собственост. Той ги продал, взел големи суми и купил имот.

Бизнесменът има обвинение за кражбата. Той ще се разследва както за нея, така и за пране на пари. В този случай униформен от Първомай излъгал в преценката си за количеството инертни материали. Преписката е била приключена, но в новите данни сега е възобновена.

Прокурор Попов коментира, че хората в Първомай изпитват неимоверен страх от полицията, дори и след арестите на началника на РУП Васил Налбантов и заместника му. Те не желаят да дават показания за извършени от тях нарушения. Имало случаи, в които жени заключвали вратите на къщите си и не желаели да се показват.

В РУП-Асеновград се разследват поредица от случаи  за нарушаване на служебните задължения от страна на полицейски служители с цел облагодетелстване, разпореждания за неналагане на глоба за изтекъл срок на разрешително за оръжие, незавеждане на сигнали от граждани и др.

„Така се неглижира  възможността полицейските служители да разкрият престъпления, което оставя в обществото чувството за безнаказаност", заяви зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.