САЩ обмислят да продадат 5000 ракети Hellfire ("Хелфайър") на Ирак на стойност 700 млн. долара, за да помогнат на Багдад срещу ислямистките екстремисти.

Продажбата беше одобрена от Държавния департамент и трябва да получи подкрепата и от Конгреса. Това е най-голямата продажба на този модел американски ракети досега.

Противотанковите ракети трябва да подкрепят иракските сили за сигурност при извършваните сега операции.

Иракските въоръжени сили изстрелват ракетите от "Чесна 208".

Междувременно американските власти отхвърлиха възможността да изпратят сухопътни войски в подкрепа на иракската армия срещу сунитските ислямисти, ръководени от "Ислямска държава" (ИД), която доскоро се назоваваше "Ислямска държава в Ирак и Леванта", които контролират огромни части от иракската територия, включително втория по големина град Мосул. Но Вашингтон изпрати военни съветници и обеща да ускори доставките на оръжия, като остави отворена възможността за въздушни удари в Ирак.

"Хелфайър" се произвеждат от гиганта "Локхийд Мартин" и се използват от Пентагона срещу бунтовниците, свързани с "Ал Кайда" в Пакистан или Йемен. Те се изстрелват от безпилотни самолети, отбелязва "Франс прес".