От общо 900 милиона лева, които трябва да бъдат икономисани в администрацията и общините, вече е обявена готовност за съкращаване на общо 640 милиона.

Търсят се още 260 милиона лева, заяви вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов след заседанието на Съвета по административна реформа.

Министерството на образованието е обявило, че може да съкрати повече разходи от предварително обявеното. В същото време в Министерството на здравеопазването вместо с 22, могат да съкратят бюджета си с 15%, информира БНР.

Други министерства са обявили готовност да съкратят по-малко от изискваните 20% разходи. Сред тях са Министерството на външните и на вътрешните работи, на културата и околната среда и водите.

Предстои цифрите да бъдат допълнително уточнявани, допълни Кокалов.

Същевременно министърът на околната среда и водите Нона Караджова обяви, че разходите на екоминистерството ще бъдат съкратени с 10%. Икономиите ще бъдат направени предимно от нови технологии, които могат да бъдат въведени през следващите години. Няма да се съкращават нови служители, тъй като съставът на министерството е съкратен доста.