Общият брой на разследващите митнически инспектори в Агенция "Митници" към момента е 65 души.

Това обясни финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Кадиев за работата на митническата полиция след приемане на промени в Закона за митническата полиция.

От 1 януари 2012 до 31 август 2015 в Агенция „Митници" са образувани 2772 броя досъдебни производства като 1759 от тях са за престъпления, свързани с липсата на бандерол, 943 за контрабанда на стоки в особено големи размери - прекурсори и наркотици, 69 са за недекларирани по валутния закон парични средства над 10 000 евро, стана ясно от справката на министъра.

Досъдебните производства, предадени на прокуратурата с мнение за съд за този период са общо 1915 броя, от които 1329 са приключили с осъдителни присъди или със споразумение по реда на НК.

Много малка част от тях са прекратени от прокуратурата с мнение за реализиране на административно наказателна отговорност, подчерта финансист номер едно. Приблизително 70% от образуваните досъдебни производства, водени от разследващите митнически инспектори приключват с внасяне на обвинителен акт от прокурора или с предложение за решаване на делото със споразумение, отчете министърът на финансите. Този инструмент е ефективен и помага на Агенция „Митници" да увеличава събираемостта, смята Горанов.

Георги Кадиев посочи, че е привърженик на идеята за митническата полиция. Той обаче е смутен, че от 2772 производства се е стигнало до присъди само по 1329 от тях. Според социалиста трябва да се увеличи бройката на митническата полиция, както и финансовите средства към звеното.