Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис увери, че правителството е направило "всичко, което в човешките възможности" за разрешаването на кризата и сега решението зависи от политическата воля на международните кредитори.

Това заяви той за медиите, преди да излети за Брюксел за решаващата среща на страните от Еврогрупата. На нея ще бъде обсъдена ситуацията в Гърция. Атина се надява на положителен изход от преговорите, което би дало възможност да получи останалата част от кредита на стойност 7 милиарда евро. Досега обаче напредъкът в преговорите бе бавен и вероятността от одобрение е слаба.

Той подчерта, че "правителството няма да подпише споразумение, което няма да даде възможност за изход от кризата и няма да реши основните проблеми - дълг, безработица и рецесия." Правителството иска решението да се вземе в рамките на следващите дни и не вярва тази среща на финансовите министри от еврозоната да е окончателна.

Според него, тежестта на кризата трябва да падне точно върху раменете на онези, които е трябвало да я понесат. Той подчерта, че за разлика от предишния кабинет, сегашният има друга престава за реформи.

По-рано бе съобщено, че Атина е започнала плащане към МВФ на 750 млн. евро, въпреки съмненията, че няма да направи това. Притесненията за дифолт обаче остават, без да е ясно ще получи ли парите на кредиторите.

По отношение на провеждането в страната на референдум за сделката по дълга, за което говори по-рано германският му колега Волфганг Шойбле, Варуфакис отсече, че това не е на дневен ред в момента, но винаги е възможно.