Бургаски медии се обявиха в защита на българския граничен полицай Михаил Цонков, съобщава burgasinfo.

Припомняме, Военна прокуратура Сливен повдигна обвинение на един от граничните полицаи, който рани смъртоносно турски бракониер на калкан в български териториални води.

При изпълнение на служебните си задължения, бургаският граничар прострелва смъртоносно турския рибар-бракониер. Инцидентът стана в средата на месец април

Сержант Цонков заедно с още един граничар се опитали да арестуват екипажа на турска риболовна гемия, която многократно е навлизала в български териториални води и е нарушавала забраната за улов на калкан.

Турските бракониери не само че не са изпълнили заповедите да напуснат зоната, но дори се опитали да потопят лодката на българските граничари.

Стигнало се до ръкопашен бой. По време на сблъсъка картечният пистолет на Михаил Цонков произвел изстрел и ранил единия от бракониерите, който умира на път за болницата.

Повдигнатото обвинение на Военна прокуратура е "причиняване на смърт по непредпазливост".

Днес журналисти сформираха инициативен комитет за защита на Михаил Цонков. Представителите на медиите са категорични, че Военна прокуратура не би следвало да обвинява в убийство граничният полицай, който е изпълнявал стриктно служебните си задължения.

"Считаме, че защитата на границите на България и ЕС е върховен дълг на всеки български гражданин. Смятаме, че повдигането на подобно обвинение ще подейства деморализиращо на останалите униформени служители", пише в официалната декларация на бургаските медии.

Инициативният комитет ще изпрати подготвената декларация до главния прокурор, министър-председателя, както и представители в Европарламента. Вече е започнала подписка в защита на полицая.

Гражданите ще могат да изразят подкрепа към Михаил Цонков с подпис в няколко пункта на града - на площад "Тройката", улица "Богориди", пред БСУ и пред Община Бургас. Кметът Димитър Николов бе първия, който постави подписа си в списъците.

Журналистите обявиха, че няма да допуснат политически партии в инициативния комитет, за да не се политизира гражданската инициатива.

Междувременно и Съюзът на командосите изрази възмущението си от повдигнатото обвинение.

Налице е абсурдната ситуация да бъде съден граничен полицай, който е изпълнявал заповед за защита на държавната граница на България и външната граница на Европейския съюз, се казва в декларация на командосите.

Вместо да бъде отправен много ясен сигнал към всички нарушители, които дръзват да нарушат териториалната ни цялост и да преминават нелегално външната граница на ЕС, ние за пореден път се сблъскваме с абсурд, обръщащ правото с главата на долу.

Съюзът на българските командоси за пореден път изразява категоричната си позиция в защита на полицейските служители по време на изпълнение на служебните им задължения, твърдо застава до достойния български граничен полицай, и настоява да се спре подигравката с правосъдието.