Революциите в арабския свят, които доведоха до падането на режимите в Тунис и Египет, са обусловени от вътрешни причини. Това смята от доайените на арабските политици лидерът на Демократичния фронт за освобождение на Палестина Наиф Хаватме, пише РИА Новости.

Обхванатият от вълнения арабски свят преживява революционна пролет, която дойде на смяна на продължилата 40 години политическа зима, започнала след идването на Ануар Садат на власт в Египет през 1970 година. Според палестинския политик Садат е сложил край на опита за революционни промени, започнали през 1950-те години, и е извършил завой надясно, приемайки егидата на САЩ и отивайки на сепаративна сделка с Израел.

По думите му от този момент арабският свят е обхванат от раковото образувание на деспотизма, подавящ правото на народа за свободно развитие.

Всяка арабска страна, обхваната от протести, има своята специфика, но за всички тези движения основно искане се явява създаването на светска демократична държава и гражданско общество, основано на социалната справедливост, изтъква Хаватме.

Той е убеден, че онези, които смятат, че зад революциите в арабския свят стои администрацията на САЩ дълбоко се заблуждават. Обърнете внимание, посочва той, че в нито една арабска страна не беше запалено американското или израелското знаме.

Това не е случайност, а свидетелство за това, което се случва в региона - не реализация на нечия програма, а системна криза в арабските страни- политическа, икономическа, социална и идеологическа. Тя не е възникнала изведнъж, а е породена в течение на десетилетие, смята палестинският политик.

На болестта, чиито симптоми се явяваха бедността на преобладаващата част от арабското население, отсъствието на работа, а заедно с това и на надежда за младите хора, социалната несправедливост не бяха забелязвани и гласът на недоволните се потискаше отвътре.

Искането за решаване на социалните промени дойде от младежите, особено в Египет, които чрез социалната мрежа откриха пътя на недоволството за широките маси от населението. Да се удовлетворят тези искания според палестинския политик може да стане чрез политически решения, които да доведат до изграждането на равноправни отношения между народа и властта.

Хаватме отбелязва, че не трябва да се забравя, че една от причините за краха на бившия СССР и режимите в Източна Европа е било отсъствието на демокрация в самата партия и арабите трябва да се поучат от това.