Членовете на БЛС първоначално се уплашиха да искат оставките на финансовия министър Симеон Дянков, заместника му Владислав Горанов - когото по-рано изгониха от извънредния си конгреса - и на здравния министър Анна-Мария Борисова.
Припомняме, на него бе решено, че лекарското съсловие започва ефективни протести.

„За" предложението на д-р Чолаков да се искат оставките им гласуваха 97 души. „Против" се обявиха 77, а „въздържал се" 24. Така предложение не мина.

Някои от лекарите се мотивираха, че ако премиерът Бойко Борисов вземе, че уволни тримата, може да не им дадат и исканите пари за здравеопазване.

Други лекари пък се притесниха да не го обвинят, че искат да върнат Станишев.

Д-р Чолаков се разгневи и посочи, че не е нормално да протестират срещу политиката в здравеопазването, а в същото време да не искат оставките на хората, отговорни за настоящото състояние на здравеопазването.

Който иска да е умствена проститутка да гласува против", заяви той, взе си сакото и напусна конгреса на БЛС.

Това обаче имаше ефект, тъй като някои от лекарите се „засрамиха", че са се уплашили и предложението на д-р Чолаков бе прегласувано. Този път „за" оставките на тримата гласуваха 110 лекари , „против" 65, и „въздържал се" 23.
Така в крайна сметка БЛС реши, че Дянков, Горанов и Борисова трябва да си ходят.

След конгреса Цветан Райчинов заяви : „Самият премиер би трябвало да прецени до колко тези хора си вършат работата. Нямаме политически искания," подчерта Райчинов.

Според него обаче на поста министър на финансите, министър на здравеопазването и председател на надзорния съвет на НЗОК трябва да стоят хора, които разбират от работата си.