Ливанската групировка „Хизбула" пое отговорност за нападение срещу израелски конвой, съобщава ливанският „Дейли стар".

Най-малко 9 израелски войници са били ранени при атака на границата с Ливан, съобщават "Ройтерс" и БиБиСи. Според "Ал Арабия" обаче войниците са загинали.

По-късно двама от израелските войници починаха от раните си.

Бойци на „Хизбула" са атакували израелски военен конвой на окупираните от Израел територии Фермите на Шабаа, Южен Ливан, което е в отговор на израелски въздушен удар, при който загинаха шестима членове на „Хизбула" преди няколко седмици, каза източник от силите за сигурност.

Друг източник поясни, че около 30 снаряда са изстреляни от израелска страна по ливанската граница след атаката срещу конвоя, при който са били повредени два автомобила. Но телевизията на „Хизбула" Al-Manar обяви, че са унищожени 9 военни машини на Израел.

По-рано "Ройтерс", позовавайки се на израелски военен източник, информира, че противотанкова ракета е била изстреляна по израелска военна машина до границата с Ливан.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че Израел ще отговори със сила след атаките срещу израелската армия до границата с Ливан.

Сега израелската армия претърсва за прокопани от „Хизбула" тунели по границата с Ливан.

Няколко часа по-рано Израел проведе въздушен удар в Сирия.

Междувремнно ООН съобщи, че испански войник от "сините каски" на ООН е бил убит в Ливан при боевете между "Хизбула" и Израел. ООН призова за "максимално въздържане" на всички страни в конфликта, за да се избегне по-нататъшна ескалация.