Европейската комисия днес нареди да бъдат затворени всички сметища в Европейския съюз, които не отговарят на екологичните и санитарни норми, предаде АФП.

България, Румъния и Полша имат допълнителен срок, за да го направят.

На България, Полша и Румъния бяха разрешени по-късни крайни срокове с намаляващи всяка година целеви стойности за количеството отпадъци, депонирани на някои неотговарящи на стандартите площадки.

Крайните срокове са: България(14 сметищни площадки) - 31 декември 2014 г.; Полша(305 сметищни площадки) - 31 декември 2011 г.; Румъния(101 сметищни площадки) - 16 юли 2017 г..

Днес изтича срокът, до който обектите трябваше да бъдат приведени в съответствие с изискванията на директива от 1991 г.

Държавите-членки имаха осем години, за да гарантират, че площадки, които са съществували преди въвеждането в действие на европейското законодателство за сметищата, ще бъдат приведени в съответствие или ще бъдат окончателно закрити.

Комисията писа до всички държави-членки, за да им напомни за тяхното задължение и да събере данни за привеждането в съответствие.

Тези, за които се установи че са в нарушение на законодателството, могат да станат обект на съдебни мерки. Сметищата, които не отговарят на стандартите, представляват опасност за здравето на гражданите и околната среда.

От 16 юли 2009 г., всички държави-членки на ЕС, на които не е разрешено удължаване на срока, трябва да гарантират, че неотговарящите на стандартите сметища, съществували преди въвеждането на Директивата за сметищата понастоящем отговарят на нейните изисквания.

Директивата има за цел да предотврати или намали неблагоприятните въздействия от депонирането на отпадъци върху околната среда, в частност върху повърхностните води, подземните води, почвата и въздуха, както и върху човешкото здраве, и определя строги насоки за управлението на площадките.

От днес държавите-членки трябва също да намалят количествата на депонираните биоразградими битови отпадъци с 50 %, в сравнение с нивата от 1995 г., съобщава Портал Европа.

Това означава да ги отклонят към други по-екологосъобразни форми на управление на отпадъците като компостиране или изгаряне с оползотворяване на енергията. Комисията е поискала информация от държавите-членки с цел следене на съответствието с тази целева стойност.

Следващият важен момент ще бъде през 2016 г., когато целевата стойност ще бъде повишена на 65 % от нивата за 1995 г.


На биоразградимите отпадъци се падат около 45 % от битовите отпадъци в Европа.

Припомняме, 60 общински нискорискови депа ще останат да действат временно след 16 юли до изграждането на новите системи. Те се намират в райони, в които все още няма готови регионални депа.